Počinje drugo izdanje festivala suvremenog plesa Port of Dance

Počinje drugo izdanje festivala suvremenog plesa Port of Dance Počinje drugo izdanje festivala suvremenog plesa Port of Dance
Jezik kože (Foto: Damir Jevtić / Hrvatski kulturni dom na Sušaku) Jezik kože (Foto: Damir Jevtić / Hrvatski kulturni dom na Sušaku)
Roselyne (Foto: Vojtech Brtnicky) Roselyne (Foto: Vojtech Brtnicky)
SKUPA (Foto: Hrvatski kulturni dom na Sušaku) SKUPA (Foto: Hrvatski kulturni dom na Sušaku)
Things move but they do not say anything (Foto: Alvaro Gomez Pidal) Things move but they do not say anything (Foto: Alvaro Gomez Pidal)
Foto: Hrvatski kulturni dom na Sušaku Foto: Hrvatski kulturni dom na Sušaku

Masterwork (Foto: Cuhorka Emese)

Prvo izdanje festivala suvremenog plesa u Rijeci Port of Dance bilo je slučajnost proizašla iz potrebe. U drugom izdanju više ništa nije slučajno - trodnevni program nudi pet predstava umjetnika iz nekoliko zemalja. Bit će to prvi izvedbeno-scenski festival u Rijeci poslije dugo vremena.

Drugi festival suvremenog plesa Port of Dance odvijat će se od 30. lipnja do 2. srpnja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.

Ulaznice po cijeni od 50 kuna već su u prodaji online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu u Matuljima te sat vremena prije početka predstava na blagajni na mjestu događanja. Detalji programa, zajedno s kratkim video najavama predstava, dostupni su OVDJE

Festival otvara Brazilka Poliana Lima, koreografkinja, plesačica i pedagoginja čije je sjedište u Madridu. Predstava Things move but they do not say anything predstavlja osam plesačica koje su ograničene samo na jedno mjesto s kojeg se upuštaju u beskrajne pokrete. Ustrajnost, otpor, identitet i različitost, teme su koreografske strukture predstave, a jedno od pitanja kojima se bave je žensko mjesto u društvu u kojem živimo.

Druga festivalska večer posvećena je hrvatskim autorima i izvođačima. Riječanka Martina Hrlić Rogić izvest će premijeru Jezik kože, posvećenu najvećem organu našega tijela te koži kao metafori sa širokim spektrom značenja. Čak 20 frazema hrvatskog jezika vezano je uz kožu i izvode se u jednoj koži.

Hrvatski kulturni dom na Sušaku, producent festivala, ali nevezano uz njega, priprema ciklus prikazivanja vrhunskih plesnih predstava u manjim mjestima županije uz pomoć VR tehnologije čime se nadaju povećati broj ljudi koji će uživati u plesnim predstavama.

Iste večeri stignete pogledati i novi projekt nagrađivane hrvatske plesačice i koreografkinje Petre Hrašćanec i njene umjetničke organizacije 21:21. U predstavi SKUPA šest mladih plesačica tjelesnom praksom traže načine bivanja zajedno na sceni. 

I završne večeri festival se odvija na dvije lokacije. U predstava Roselyne autorice Cécile Da Costa žena traži svoje mjesto u sobi, u očima drugih, u životu. Da Costa je umjetnica u području fizičkog kazališta i koreografije sa sjedištem u Pragu, a proglašena je plesačicom godine 2018. u Češkoj. 

Festival zatvara mađarski duo plesača i koreografa Cuhorka Emese & Csaba Molnár s predstavom Masterwork, setom vinjeta u kojem istražuju načine na koje tijelo baca kulturna značenja i simbole projicirane na njega tijekom vremena.

Prošle su godine predstave Port of Dance festivala gledali i neki turisti koji su se tih dana zatekli u gradu, sjeća se ravnatelj HKD-a Edvin Liverić najavljujući ovogodišnji program u razgovoru kojeg možete poslušati u nastavku:

Što možemo vidjeti na drugom izdanju Port of Dance festivala, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari