Što rade medvjeđi volonteri u Kuterevu?

Što rade medvjeđi volonteri u Kuterevu? Što rade medvjeđi volonteri u Kuterevu?
Foto: Damir Pijaca / Radio Rijeka Foto: Damir Pijaca / Radio Rijeka
Foto: Damir Pijaca / Radio Rijeka Foto: Damir Pijaca / Radio Rijeka

Foto: Facebook Utočište medvjeda Kuterevo

Zbog velikih vrućina medvjedi ne prezaju posjetiti ni podvelebitska sela, posebice u vrijeme sazrijevanja voća kojim namiruju nestašicu vode u organizmu. Za razliku od njih, medvjedi u utočištu u ličkom selu Kuterevu blizu Otočca, već 13 godina nemaju tih briga.

Utočište za mlade medvjede u Kuterevu brine o medvjedićima koji su, nesretnim slučajem ili uslijed krivolova, odvojeni od majke u dobi kad su premaleni za samostalan život. Stoga nikad ne odlaze u svoja prirodna staništa već ostaju u utočištu, zasad jedinstvenom takvom projektu u svijetu.

Inače, u Europi je pravilo usmrtiti medvjede kad narastu do određene veličine, a ne mogu preživjeti u divljini, ali - uz nešto sreće - život bi, barem neki od njih, mogli nastaviti u selu Kuterevu u Lici. U posljednje vrijeme, u utočištu, kojim uz pomoć volontera upravlja "Velebitska udruga Kuterevo", novi dom nalaze i stariji medvjedi iz zoološkog vrta.

Volonterka i voditeljica Peljarske službe u Utočištu za mlade medvjede u Kuterevu Anamarija Orešković ističe da je u utočištu trnutno tridesetak volontera, među kojima i nekoliko grupa iz Belgije i Katalonije. Njihov je posao većinom gradnja novih obora, bazena i brloga te hranjenje medvjeda. I dok medvjedi, unatoč ograničenom, ali prostoru sigurnom za kretanje, uživaju, u blizini se gradi ograda oko novog prostora. Radna snaga su većinom volonteri. Poslušajte:

Komentari