Što učiniti sumnjate li na zarazu koronavirusom?

Što učiniti sumnjate li na zarazu koronavirusom?

Foto ilustracija: Luka Stanzl / Pixsell

U slučaju sumnje na simptome koronavirusa nije poželjno izlaziti iz kuće nego telefonom kontaktirati dežurnog epidemiologa, svojeg obiteljskog liječnika ili centar 112 koji će poziv dalje preusmjeriti, rekla je pročelnica za zdravstvo u Primorsko-goranskoj županiji Đulija Malatestinić.

Preporuka je ostati doma, telefonom se konzultirati može i svojeg obiteljskog liječnika, a izvan radnog vremena brojeve telefona koji su objavljeni na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, rekla je Malatestinić koja je i predsjednica županijskog Stožera za zarazne bolesti.

U Primorsko-goranskoj županiji taj je broj 091/125-72-10.

Svaka županija ima dežurstvo epidemiologa 24 sata na dan, sedam dana u tjednu, rekla je Malatestinić i navela da je, prema naputku Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, komunikacija s medijima i javnosti centralizirana.

"Maskica kao takva ne služi u preventivne svrhe; eventualno je dobra za bolesnike da spriječe širenje virusa", rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravstva Vili Beroš.

Službenu stranicu Stožera Civilne zaštite Hrvatske na kojoj se objavljuju sve najnovije vijesti pronađite OVDJE.

Najčešća pitanja koja postavljaju pacijenti kada nazovu obiteljskog liječnika odnose se na visinu temperature koja je izmjerena, na kihanje i kašljanje koje je često za ovo vrijeme godine, rekao je liječnik obiteljske medicine Leonardo Bressan za HTV, u razgovoru o strahu od korona virusa i savjetima kako se štititi.

Kaže i kako su ljudi zabrinuti da su možda došli u kontakt s nekim tko je bio u kontaktu sa zaraženom osobom. Dodaje kako je vjerojatnost za to na razini statističke pogreške. "Ako je u Wuhanu, gradu sa 11 milijuna gusto naseljenih stanovnika, trenutno manje od 80 tisuća zaraženih, onda je mogućnost da izvan Kine dobijete takvu infekciju na razini nekoliko promila", kaže Bressan.

"Dovoljno je dezinficirati površine i redovito prati ruke, što bi trebala biti svakodnevica", kaže Bressan.

U slučaju boravka u istoj prostoriji u kojoj je boravila zaražena osoba, preporučuje se dezinfekcija sredstvima na bazi klora ili alkohola. Tumači da čestice korona virusa imaju masnu ovojnicu koja se uspješno rastapa ovim dezinficijensima.

S druge strane, čestice virusa su teže od zraka i nakon nekoliko minuta padnu na površinu. Doktora Bressana možete poslušati OVDJE.

Komentari