Što vide fotografi koji snimaju u istom danu na raznim lokacijama?

Što vide fotografi koji snimaju u istom danu na raznim lokacijama? Što vide fotografi koji snimaju u istom danu na raznim lokacijama?
Detalj prvonagrađenog rada mladih autora (Foto: Katja Matejčić) Detalj prvonagrađenog rada mladih autora (Foto: Katja Matejčić)
"Doseg", detalj (Foto: Zoran Uzelac) "Doseg", detalj (Foto: Zoran Uzelac)
"Šaš", detalj (Foto: Ivona Predović) "Šaš", detalj (Foto: Ivona Predović)

Odsjaj, detalj prvonagrađenog rada (Foto: Miro Dežulović)

"Županija u jednom danu" naziv je izložbe fotografija što se otvara u riječkoj Galeriji Principij. Posjetitelji će moći vidjeti snimke 53 autora, uživati u 53 odabrane pejzažne fotografije krajolika Primorsko-goranske županije.

Izložba ostaje otvorena do subote, 19. prosinca i može se razgledati radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, a subotom od 10 do 13. 

U organizaciji Fotosaveza Primorsko-goranske županije ove godine održana su dva snimanja pod nazivom "Županija u jednom danu": 12. travnja i 18. listopada. Ukupno se prijavilo 109 autora s 544 fotografije među kojima je najbolje birala povjesničarka umjetnosti i kustosica Branka Arh.

"Na izložbi se mogu vidjeti samo 53 autora s 53 fotografije, od toga u kategoriji mladih šest autora sa šest fotografija. Pri odabiru fotografija za izložbu i osobito pri odabiru najboljih važan je bio dojam o autoru, o njegovom načinu razmišljanja, o njegovu smjeru traganja u ovome mediju, da dobra fotografija nije bila samo slučajnost i usputni zapis, već je rezultat jasnih ciljeva i htjenja," piše Arh u obrazloženju.

Prva nagrada dodijeljena je Miru Dežuloviću za vizualno čistu i artistički impresivnu fotografiju "Odsjaj" u kojoj je sjajno prožeo geometrijske strukture s lirskim sekvencama oblaka i neba. Druga nagrada dodijeljena je Zoranu Uzelcu za autentično autorsko promišljanje i suptilno razrađene kontrastne odnose svjetlog i tamnog u fotografiji "Doseg". Treća nagrada dodijeljena je Ivoni Predović za fotografiju "Šaš" zanimljivu u minimalističkoj jednostavnosti, sažetosti i spretno iskazanoj asocijaciji na crtačko tkivo, stoji u obrazloženju nagrada.  

Pohvaljuju se: Marijana Kirasić Nekić, Eni Brušnjak i Mirna BartolićNagradu za  najbolju fotografiju u kategoriji mladih dobila je Katja Matejčić za intimistički lirski pejzažni prizor u fotografiji "Jezero", a pohvalu u kategoriji mladih dobio je Luka Greblo. Popis svih autora i fotografija izabranih za izložbu pogledajte u nastavku i poslušajte razgovor Biserke Belić s nagrađenima:

Izložba fotografija "Županija u jednom danu", pripremila Biserka Belić

Preuzmite datoteke

Odabrani autori 244,0 kB

Komentari