Stoljetna pinija s opatijske Slatine nastavit će živjeti na nov način

Stoljetna pinija s opatijske Slatine nastavit će živjeti na nov način

Foto: Grad Opatija

Stoljetna pinija koja je svoj vijek proživjela na opatijskoj Slatini imat će, nakon što bude srušena, novi život. Vratit će se u Opatiju, zahvaljujući suradnji učenika, studenata, prirodoslovaca i lokalne samouprave, da bi u njenoj ljepoti uživale ptice, kukci, šišmiši.

Pinija će biti uklonjena tijekom ponedjeljka i utorka, 20. i 21. rujna, od 8 do 17 sati, ovisno o vremenskim uvjetima, a zbog radova će biti postavljena auto-dizalica s košarom na dvije lokacije. To znači i posebnu regulaciju prometa tijekom odvijanja radova.

Suradnja Prirodoslovnog muzeja u Rijeci, Grada Opatije, učenika Osnovne škole Rikarda Katalinića Jeretova i studenata Akademije primjenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci rezultirat će izradom gnijezda i zaklona za ptice u projektu "Novi život stoljetne pinije".

Pinija će, nakon rušenja, biti odvezena u jednu goransku pilanu gdje slijedi proces rezanja stabla i višemjesečnoga sušenja. Nakon toga, a prema preporukama stručnjaka prirodoslovaca, slijedi posao za studente.

Što će točno studenti raditi ispričala je prodekanica za umjetničko-znanstvenu djelatnost Akademije primjenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci Darija Žmak Kunić, poslušajte:

Novi život stoljetne pinije, pripremio Josip Krmpotić

Komentari