Stota obljetnica D'Annunzijeve okupacije Rijeke: akcije i reakcije

Stota obljetnica D'Annunzijeve okupacije Rijeke: akcije i reakcije

Zašto o povijesti, kao i o današnjem vremenu, ne smijemo šutjeti (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Stota je obljetnica D'Annunzijeve okupacije Rijeke. Neslavna obljetnica se različito obilježava u Rijeci i Trstu. Dok Talijani D'Annunziju otkrivaju spomenik, u Rijeci se otvara izložba pod nazivom "D'Annunzijeva mučenica". Reakcije hrvatske strane su jedinstvene - protiv fašizma!

Policijska uprava primorsko-goranska potvrdila je u četvrtak da su nepoznati počinitelji u noći izvjesili zastavu Kraljevine Italije ispred Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci. Policija je reagirala odmah po dojavi i uklonila zastavu.

Također, policija je ujutro ispred Guvernerove palače zatekla dvojicu talijanskih državljana, u dobi od 19 i 20 godina, s povijesnom zastavom Kraljevine Italije manjih dimenzija. Privedeni su i sankcionirani prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira.  Istraga je u tijeku.

Slično i poslijepodne, oko 13:50 sati ispred Guvernerove palače u Rijeci policijski službenici pronašli su još dvojicu državljana Italije, u dobi od 55 i 19 godina, kod kojih je pronađena povijesna zastava Kraljevine Italije. Spriječili su ih u isticanju zastave i priveli na kriminalističko istraživanje.

Radi se o provokaciji i to baš na dan kada se u Rijeci obilježava stota godišnjica D'Annunzieve okupacije, rekao je među ostalim riječki gradonačelnik Vojko Obersnel

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske u četvrtak je najoštrije osudilo podizanje spomenika Gabrieleu D'Annunziju u Trstu. Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u četvrtak za Media servis da najoštrije osuđuje odluku grada Trsta o podizanju spomenika D'Annunziju te dodao da svi koji promiču "ideologije koje su poražene nemaju mjesta u ovakvoj EU".

Predsjednica Zajednice Talijana Rijeke Melita Sciucca zgrožena je činom postavljanja zastave Kraljevine Italije ispred riječke Guvernerove palače.

Zajednica Talijana oštro je osudila taj čin. Smatraju da se radi o pojedincima koji žele promociju u javnosti. Zajednica Talijana i dalje će promovirati toleranciju i multijezičnost u Rijeci kao i talijanski jezik i kulturu, rekla je Sciucca. 

Inače, izložba u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja je prva značajna izložba koja u okviru programa Rijeke - Europske prijestolnice kulture 2020 progovara o tome kako je fašizam "umarširao" u Rijeku. 

Autrice postava koji će se moći razgledati cijelu iduću godinu su Tea Perinčić i Ana Marija Milčić, a donose viđenje D'Annunzija iz perspektive žena koje su u to vrijeme živjele u Rijeci, koje su iz Italije s D'Annunzijem došle u Rijeku kao i onih koje su mu bile ljubavnice!

Riječ je o jednom dijelu EPK tematskog izložbenog ciklusa o granicama i sastavnci programskog pravca pod nazivom "Doba moći". Drukčije je to viđenje D'Annunzija od onoga u Trstu, rekao je gradonačelnik Obersnel. 

Poslušajte komentar riječkog gradonačelnika, izvještaj Ive Pavletić Crnić o akcijama i reakcijama vezanim uz obljetnicu te izjavu glasnogovornice PU PGŽ Ankice Kolić:

O obljetnici, spomeniku, zastavi i oko njih, pripremila Iva Pavletić Crnić

Vojko Obersnel: Izložbom o D'Annunziju šaljemo antifašističku poruku!, pripremila Lea Domijan Fišter

Ankica Kolić o aktivnostima policije, pripremio Vladimir Jurić

Komentari