Strani kazalištarci u Rijeku dolaze gledati Frljićeve predstave

Strani kazalištarci u Rijeku dolaze gledati Frljićeve predstave Strani kazalištarci u Rijeku dolaze gledati Frljićeve predstave
Put oko svijeta u 80 dana (Foto: HNK Zajc) Put oko svijeta u 80 dana (Foto: HNK Zajc)
Bakhe - Jasmin Mekić (Foto: HNK Zajc) Bakhe - Jasmin Mekić (Foto: HNK Zajc)

Hrvatsko glumište - Jelena Lopatić i Nika Mišković (Foto: HNK Zajc)

Tri produkcije Hrvatske drame HNK-a Ivana pl. Zajca predstavit će se ovoga vikenda na 12. hrvatskom kazališnom Showcaseu, svojesvojevrsnoj smotri najboljih hrvatskih predstava prema izboru Hrvatskog centra ITI za inozemne kazališne kritičare, selektore festivala itd.

Strani kazalištarci - kritičari, selektori festivala, ravnatelji kazališta, teatrolozi, prevoditelji i pisci, koji će gledajući predstave pisati o hrvatskom kazalištu, pozivati predstave na festivale, prevoditi hrvatske tekstove i uvrštavati ih u repertoare stranih kazališta, u Rijeci će gledati Trilogiju o hrvatskom fašizmuNaše nasilje i vaše nasilje te Put oko svijeta u 80 dana.

Ovogodišnji Showcase, koji organizira Hrvatski centar Međunarodnoga kazališnog instituta ITI, u prvi plan stavlja autorski rad Olivera Frljića. Proteklih godina sudionici su pitali zašto domaćini u program ne uključuju njegove predstave, iako je Frljić poznat i u europskom teatru. Tako su ove godine na programu čak četiri predstave Olivera Frljića. 

Trilogiju o hrvatskom fašizmu čine Bakhe, Aleksandra Zec (u produkciji riječkoga HKD teatra) te Hrvatsko glumište i na programu su večeras od 18 sati u HNK-u i HKD-u. Sutra u 15 sati u HKD-u na Sušaku igra predstava Put oko svijeta u 80 dana redatelja Matjaža Pograjca, kojom se želi pokazati zanimljiv multimedijalni redateljski pristup tekstu: predstava za mlade svojom kreativnošću, maštom i ljubavlju prelazi i ukida granice godišta i generacija.

Također u subotu u 19:30 u riječkome kazalištu na programu je Frljićev autorski projekt visokoga rizika Naše nasilje i vaše nasilje, koja je već obišla Europu. Nastala je u koprodukciji riječkoga HNK-a s poznatim europskim kazalištima i festivalima iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Švicarske i Bosne i Hercegovine. Predstave je izabrala dramaturginja Željka Turčinović, s naglaskom na one koje mogu biti autentične i zanimljive stranim kazališnim profesionalcima, a istodobno su visoke izvedbene razine.

Komentari