Strategija razvoja "Jadrolinije": obnova flote i iskorak na druga tržišta

Strategija razvoja "Jadrolinije": obnova flote i iskorak na druga tržišta

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Najveći domaći putnički brodar "Jadrolinija" planira u obnovu flote do 2027. uložiti 281 milijun eura i nabaviti 26 novih brodova, od čega 23 novogradnje. Sredstva za financiranje osigurala bi se dugoročnim kreditima i novcem iz vlastite akumulacije.

To je predviđeno u dokumentu "Strateške smjernice i mogućnosti razvoja Jadrolinije 2015.-2027.", o kojemu je danas izvijestila Jadrolinija, javlja Hina.

Strateške smjernice predviđaju i korištenje sredstava Europske unije, pa je vremenski raspon smjernica usklađen s proračunskim razdobljem Europske unije 2020.-2027.

U razvoj flote ulagat će se kako bi ispunio jedan od najvažnijih strateških ciljeva - zadržavanje koncesioniranih linija nakon 1. siječnja 2017. godine, kada će se tržište otvoriti za sve brodare pod zastavom neke od zemalja Europske unije.

Razvoj flote podrazumijeva nastavak modernizacije kroz nabavke i gradnje novih brodova, kao i zadržavanje tehničke pripremljenosti postojeće flote. Prioriteti su obnova flote za međunarodne linije, zamjena najstarijih brodova u floti, izgradnja brodova za udaljene otoke i obnova katamaranske flote, pojašnjavaju iz Uprave Jadrolinije.

Uz nabavku novih brodova, postupno se planira otpis 32 broda. Time bi se ukupna flota najvećega domaćeg putničkog brodara smanjila sa sadašnjih 50 na 44 broda, ali bi se povećao ukupan kapacitet flote - s 28.020 na 31.377 putnika, odnosno s 3924 na 4710 vozila.

Misija tvrtke od 2015. do 2027. je održivo poslovanje i razvoj flote, a glavni cilj osigurati povezanosti hrvatskih otoka i obale u korist otočnoga stanovništva, gospodarstva i turizma. Smjernice predviđaju i nove iskorake, kao što je izlazak na druga tržišta. Istaknuta je i mogućnost dokapitalizacije radi širenja poslovanja i proširenja ponude, tj. daljnjeg razvoja nekoncesioniranoga dijela poslovanja.

U Jadroliniji smatraju da je potrebno očuvati temeljni stup tvrtke - zaposlenike, a planira se i unapređenje procesa rada i uvođenje novih metodologija. Prosječna životna dob pomoraca Jadrolinije sada je 47 godina, pa je potrebno pomlađivanje kadra i provođenje programa mentorstva i nasljeđivanja, koji bi osigurao prijenos iskustva, znanja i vještina na nove djelatnike.

Predsjednik Uprave Jadrolinije Alan Klanac naglašava da je "mobilizacijski cilj Jadrolinije rast komercijalnih prihoda po stopi od 3 posto na godinu". Rekao je da će se to, uz razvoj flote, osigurati razvojem postojećih i uvođenjem novih poslovnih modela te da će se dodatno razviti ponuda međunarodnih linija koje će se dugoročno proširiti i izvan Jadranskoga mora.

Komentari