Strauss, Mendelssohn te Espenovo djelo napisano za orkestar riječke Opere

Strauss, Mendelssohn te Espenovo djelo napisano za orkestar riječke Opere Strauss, Mendelssohn te Espenovo djelo napisano za orkestar riječke Opere
Boštjan Lipovšek (Foto: HNK Zajc) Boštjan Lipovšek (Foto: HNK Zajc)
Daniel Espen by Dorothy Bahwl (Foto: HNK Zajc) Daniel Espen by Dorothy Bahwl (Foto: HNK Zajc)

Koncertom dirigira maestro TaeJung Lee (Foto: HNK Zajc)

Koncertna sezona Opere HNK Ivana pl. Zajca nastavlja se uz dvojicu glasovitih gostiju - dirigenta TaeJunga Leeja i solista na rogu Boštjana Lipovšeka. U četvrtak 31. siječnja na simfonijskom koncertu "Espen, Strauss, Mendelssohn" bit će praizvedeno i djelo napisano posebno za riječki orkestar.

Osim izvedbe Prvoga koncerta za rog Richarda Straussa, sa sjajnim Boštjanom Lipovšekom, i popularne Mendelssohnove Pete simfonije, poznate i kao Reformacijska, ovaj koncert obilježit će i praizvedba djela The Eternal Return mladoga talijanskog skladatelja Daniela Espena, napisanog posebno za riječki orkestar. Tom narudžbom novoga djela, Opera HNK Zajca nastavlja obogaćivati glazbenu baštinu i poticati mlade autore, priopćili su iz riječkog teatra. 

"The Eternal Return simfonijsko je djelo sastavljeno od pet balada povezanih kako filozofskom tako i finom glazbenom niti. Filozofski diskurs se odnosi na vlastita razmišljanja o cikličnosti života, situacijama vječnog  povratka. Glazbeni jezik istražuje posebno dva intervala: onoga kvinte i njenoga neodređenog karaktera te sekunde s njezinom nestalnom prirodom i moćnim trenjem. Glazbene fraze teže lirskoj napetosti od epskih do misaonih trenutaka. Orkestralni sloj bogat je naglim promjenama boja, preklapajućih kontrapunkta i čisto solističkih intervencija orkestralnih solista", navode u HNK Zajcu.

Daniel Esten diplomirao je kompoziciju na Konzervatoriju Arrigo Boito u Parmi kao najbolji u klasi, a studirao je i violinu i slikanje. Na Sveučilištu za umjetnost i dizajn u Birminghamu magistrirao je scenografiju i kazališnu režiju, također kao najbolji u svojoj klasi. Tijekom 2013. i 2014. osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada za skladanje: prvu nagradu u Bresci, zatim je njegov kvartet Danza Visionaria izabran u deset najboljih kvarteta na međunarodnom natjecanju Seattle Composers Alliance u SAD-u, dobitnik je treće nagrade na međunarodnom skladateljskom natjecanju Ilaria Rambaldi u Italiji, kao i druge nagrade na natjecanju Busan Maru International Music Festival u Južnoj Koreji. Espen je vrlo aktivan i kao koncertni pijanist u Italiji i inozemstvu. Godine 2017. njegova simfonijska skica Dance on the spring of life osvojila je prvu nagradu na natjecanju povodom 150. obljetnice rođenja Artura Toscaninija te je izvedena u Modeni i Parmi.

Ovom prigodom u Rijeku ponovno stiže maestro TaeJung Lee, jednako uspješan kao simfonijski i kao operni dirigent, koji je vrlo brzo stekao  reputaciju inspirativnog i predanog mladog dirigenta. Slavni Zubin Mehta za njega je kazao da je izvrstan dirigent neizmjernih vještina i izvanredne muzikalnosti. Asistirao je mnogim svjetski priznatim dirigentima kao što su Sir Simon Rattle, Bertrand de Billy i Niels Muus, polazio je masterclass kod Bernarda Haitinka, Kurta Masura, Myung-Whuna, Jorme Panule i drugih. Njegov repertoar proteže se u širokom spektru - od Mozarta do Mahlera pa sve do djela suvremene glazbe.

Slovenski glazbenik Boštjan Lipovšek, koji će solistički nastupiti u izvedbi Straussova Prvog koncerta za rog i orkestar, dobitnik je međunarodnih nagrada te stalni gost i suradnik poznatih europskih orkestara. Jednu od svojih prvih nagrada, studentsku Prešernovu nagradu, dobio je 1996. godine upravo za izvedbu djela kojega će čuti i riječka publika. Koncert počinje u 19:30 sati.

Komentari