Studeni u Art-kinu Croatia: japanski klasici i posveta Aldu Paquoli

Studeni u Art-kinu Croatia: japanski klasici i posveta Aldu Paquoli Studeni u Art-kinu Croatia: japanski klasici i posveta Aldu Paquoli
Aldo Paquola (Foto: Art-kino Croatia) Aldo Paquola (Foto: Art-kino Croatia)
Bog postoji, njeno ime je Petrunija (Foto: Art-kino Croatia) Bog postoji, njeno ime je Petrunija (Foto: Art-kino Croatia)
Glumim, jesam (Foto: Art-kino Croatia) Glumim, jesam (Foto: Art-kino Croatia)
Luciano Pavarotti (Foto: Art-kino Croatia) Luciano Pavarotti (Foto: Art-kino Croatia)
Tuga i slava (Foto: Art-kino Croatia) Tuga i slava (Foto: Art-kino Croatia)
Tusta (Foto: Art-kino Croatia) Tusta (Foto: Art-kino Croatia)

Foto: Art-kino Croatia

Studeni u riječkom Art-kinu donosi, između ostalog, klasike japanskog filma, dvije domaće premijere – "Glumim, jesam" i "Tusta", laureatsko-kritičarsko-filmski program posvećen riječkome filmskom kritičaru Aldu Paquoli te gostovanje Zagreb Film Festivala.

U mjesec studeni Art-kino ulazi nastavkom Ciklusa češkog filma uz komediju o obiteljskom okupljanju "Vikendica na prodaju", romantični triler "Vodenjak" i izuzetnu povijesnu dramu o najvećoj češkoj rudarskoj nesreći "Dukla 61", a europski se film i ove godine u Art-kinu slavi uz Lux nagradu. S ostatkom Europe, publika Art-kina tako 6. studenog gleda finalista nagrade "Bog postoji, njeno ime je Petrunija". U makedonskoj crnoj komediji ovjenčanoj nagradom ekumenskog žirija na Berlinalu, redateljica Teona Strugar Mitevska donosi satiru temeljenu na istinitoj priči o ženi koja ulazi u okršaj sa zastarjelim patrijarhalnim tradicijama.

Art-kino 5. studenog ugošćuje najpoznatiju hrvatsku performericu Vlastu Delimar, koja će pred riječkom publikom predstaviti svoju knjigu "Užarska radionica Ivana Delimara" te istoimeni prateći dokumentarni film. Program se održava u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Istoga dana, 6. studenoga, Dom mladih će predstaviti 14 filmova nastalih u sklopu video-filmskih radionica. Posljednjih 20 godina njihov je voditelj Josip Šarlija, dugogodišnji profesor Doma mladih, koji svojim znanjem, stručnošću i ljubavlju prema, prije svega radu s djecom, i prema medijskoj kulturi, okuplja u radionicama osnovnoškolsku djecu iz škola Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Ovogodišnji Ciklus japanskog filma u znaku je filmske klasike, a donosi ukupno osam kultnih ostvarenja čiju režiju potpisuju tri velikana japanskog filma Yasujirō Ozu ("Ukus zelenog čaja s rižom", "Tokijska priča", "Rano proljeće", "Plutajuće trave") i Kenji Mizoguchi ("Život Ohare", "Intendant Sansho", "Legenda o raspetim ljubavnicima") te predstavnik japanskoga novog vala Shôhei Imamura ("Balada o Narayami"). Ciklus japanskih klasika održava se od 7. do 14. studenog, a ulaz na svečano otvorenje u četvrtak 7. studenog u 19 sati, uz film "Tokijska priča", slobodan je za sve posjetitelje. Uvod u program japanskih klasika dat će filmologinja Tanja Vrvilo. Ciklus japanskog filma organizira se u suradnji s Veleposlanstvom Japana u Republici Hrvatskoj. 

Studeni u Art-kinu donosi i dvije domaće premijere. Bosansko-slovensko-hrvatski filmski triptih "Glumim, jesam" u režiji Miroslava Mandića donosi tri priče – sarajevsku, ljubljansku i zagrebačku – pod zajedničkim nazivnikom života glumaca i glumica te načinima kako uloge koje igraju mijenjaju njihov identitet. Uloge u filmu ostvarili su Goran Bogdan, Lana Barić, Mojca Funkl, Olga Pakalović, Ivana Roščić, Franjo Dijak i mnogi drugi.  Premijera se održava 12. studenog u 20 sati uz gostovanje redatelja i glumice Lune Zimić Mijović

Domaći dokumentarni hit godine "Tusta" – biografski film o Branku Črncu Tusti, frontmenu i dobrom duhu KUD Idijota – svoju riječku premijeru ima 21. studenog u Art-kinu. Riječima redatelja Andreja Korovljeva, ovo je film koji kroz burnu karijeru karizmatičnog borca za slobodu tematizira specifičnu rock and roll priču svima koji pamte i vjeruju da je bolji svijet moguć. 

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana od 16 do 20:30 sati ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Zagreb Film Festival ove godine putuje u Art-kino, a sa sobom od 15. do 17. studenog donosi četiri dugometražna filma i jedan blok domaćih kratkiša, poznatih kao Kokice. Gostovanje ZFF-a otvara komedija "Alice i gradonačelnik" o mladoj filozofkinji koja postaje asistentica i desna ruka dugogodišnjem gradonačelniku Lyona kojem je ponestalo ideja, a na programu slijede i islandska komedija "Mlijeko", povijesna drama "Naše majke" Cesara Diaza te obiteljska avantura "Eia i sove".

U suradnji s Hrvatskim društvom filmskih kritičara, 19. studenog u Art-kinu održat će se poseban laureatsko-kritičarsko-filmski program: naime, filmskom kritičaru Aldu Paquoli tom će prilikom predsjednik HDFK-a Hrvoje Pukšec uručiti nagradu Oktavijan, nakon koje će uslijediti razgovor s laureatom te potom filmska večer projekcijama Paquolinog kratkometražnog filma "Automati želja" te poslasticom po izboru samog kritičara "Veliko žderanje" Marca Ferrerija. Aldo Paquola će, također, dati uvode u oba filma.

Od novih naslova, u redovnu distribuciju Art-kina stiže neobičan dokumentarni film "Beskonačni nogomet" (od 4.11.) o provincijskom službeniku iz Rumunjske koji traži bolji, uređeniji i manje nasilan nogometni svijet. U režiji oskarovca Rona Howarda na veliko platno Art-kina stiže i dokumentarac o jednoj o najvećih opernih ikona svih vremena – Lucianu Pavarottiju.

U konačnici, studeni u Art-kino donosi i dugoiščekivanu "Tugu i slavu" Pedra Almodóvara (od 28.11.). Novi film uvaženoga španjolskog redatelja prati Salvadora, redatelja usred kreativne krize, što ga potiče na promišljanje o godinama prošlosti – djetinjstva u 60-im godinama 20. stoljeća, selidbe s roditeljima, prve ljubavi, boli zbog prekida, ali i ranog otkrivanja svijeta filma. Na Obiteljski program stiže nastavak popularne avanture "Snježno kraljevstvo 2" (22. studeni).

Književni klub Booksa i udruga Kulturtreger već 15 godina organiziraju Reviju malih književnosti, posvećenu otkrivanju novih književnih geografija. U suradnji s Rijeka 2020, u Rijeci će se festivalski program održati u Art-kinu 30. studenog, gdje će Tea Tulić razgovarati o književnosti, revolucionarnom poletu i iznevjerenim očekivanjima sa Zeinom G. Halabi i Mansourom Ez Eldin, a filmski kritičar Ahmed Refaat predstavit će suvremeni egipatski film "Fallen Angels Paradise" redatelja Oussame Fawzija.

Komentari