Studenti protiv skuplje prehrane

Studenti protiv skuplje prehrane

Studenti u restoranu Kampus (Foto: Boris Kanazir/Radio Rijeka)

Poskupljenje hrane u studentskim restoranima samo je jedna od promjena. Bijesni studenti najavljuju bojkot menza, čak i blokadu fakulteta, ako ministarstvo ne uvaži njihove zahtjeve za vraćanjem starih cijena.

Već prvog dana primjene, novi Pravilnik o studentskoj prehrani naišao je na neodobravanje u gotovo svim hrvatskim sveučilišnim gradovima. Nastalo više stranica na Facebooku, kojima studenti izražavaju nezadovoljstvo. Najbrojnija, s 21 tisućom lajkova u nepunih tjedan dana je Peticija za vraćanje starih cijena u menzama. Prvo se u srijedu 9. listopada planira bojkot menza na način da se kupuju isključivo kolači, dan kasnije potpuni bojkot, a ako zatreba - i blokada fakulteta. 

Novi pravilnik na snazi je od prvoga dana listopada, odnosno početka akademske godine. Odmah je izazvao bijes i negodovanje studenata diljem Hrvatske, koji se žale na kvalitetu i raznovrsnost obroka te žele stare cijene. Najznačajnija novost je poskupljenje menija s 4,40 kuna na 6,50 kuna. Subvencija na menije neznatno je manja i iznosi oko 71 posto, na dio asortimana smanjena je na 50 posto, a na gazirana pića, slatkiše, kavu i slično - ukinuta.

Riječki studenti nisu zadovoljni niti promjenama niti prijašnjim stanjem, ali nisu bijesni poput kolega u Splitu, Zadru, Zagrebu, Osijeku... Najviše ih smeta poskupljenje, žale se na lošu kvalitetu hrane, a velik problem je i tjedna, a ne mjesečna dodjela subvencije. Božena Mišković iz Studentskog centra Rijeka poručuje studentima da trebaju pametno gospodariti tjednom potporom koju im daje ministarstvo, odnosno da je njihova stvar hoće li subvenciju potrošiti u dva, tri ili pet dana. 

Na konstruktivno rješavanje problema poziva predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Sven Pal, napominjući da se u javnu raspravu, koja je trajala 45 dana, uključilo tek 17 pojedinaca. Studentima poručuje da svoje komentare ostave na Facebook stranici SZ-a, a sva sveučilišta po novome imaju i povjerenstva kojima se studenti mogu obratiti s problemima vezanima za prehranu. 

Prema riječima ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, poskupljenje je bilo nužno zbog održivosti sustava. Cijene su se zadnji put mijenjale prije 13 godina. Ministar je istaknuo i da će novi pravilnik ujednačiti ponudu, cijenu i kvalitetu na razini Hrvatske, da su subvencije usmjerene na nutritivno kvalitetne i potpune obroke, a ušteđeni novac koristit će se za stipendije.

Poslušajte prilog:

Komentari