Subvencija troškova struje za korisnike socijalne pomoći

Subvencija troškova struje za korisnike socijalne pomoći

Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Vaučeri od 200 kuna mjesečno za potrošnju električne energije za korisnike socijalne pomoći u primjeni su od danas. Po bazi sustava socijalne skrbi pravo na vaučere imat će oko 125.000 hrvatskih građana, odnosno oko 70.000 kućanstava.

Vladinom uredbom o naknadi za najugroženije kupce električne energije propisano je da isporučitelj struju socijalno ugroženom korisniku ne može isključiti, a da se prije ne konzultira s nadležnim centrom za socijalnu skrb.

Centri za socijalnu skrb od danas će početi izdavati rješenja i kupone od 200 kuna s kojima će korisnik zajamčene minimalne naknade ili osobne invalidnine otići u Finu u kojoj će, uz predočenje rješenja, osobne iskaznice i računa za struju, Fina uplatiti iznos distributeru od kojeg korisnik dobiva struju.

Oni koji ne mogu doći u centar mogu se javiti svom socijalnom radniku da im se kuponi i rješenja dostave na kućnu adresu, a za one koji su izolirani u udaljenim mjestima ili teško bolesni to će u Fini moći obaviti djelatnici centara socijalne skrbi ili, uz predočenje dokumenta, njihova rodbina.

Vaučeri u iznosu od 200 kuna izdavat će se mjesečno. U slučaju da je korisniku mjesečno iznos za struju manji od toga, ostatak će se kumulirati do šest mjeseci, a evidencija se vodi u Fini.

Što za uzvrat dobivaju distributeri električne energije koji su pristali na ovu mjeru? Riječ o promijeni određenih parametara u formuli za obračun električne energije u dijelu u kojem su isporučitelji dobili prostor da dio novca mogu uplatiti u jedan fond umjesto u drugi, u ovom slučaju za najugroženije građane.

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić je, predstavljajući Vladinu mjeru suzbijanja energetskog siromaštva, istaknula da zbog te mjere struja neće poskupjeti i trošak neće pasti na teret građana. Odbacila je i zamjerke da je mjera uvedena tek sada zbog izborne kampanje, objasnivši da nije mogla biti donesena ranije zbog dugotrajnih priprema i dogovora s distributerima električne energije.

Vlada je sporazum potpisala s tri opskrbljivača električne energije: HEP-om, te tvrtkama GEN-I i RWE Hrvatska.
Trošak izdavanja vaučera, koji će se pokrivati tzv. solidarnom naknadom od tri lipe po kilovatsatu utrošene struje, neće se prebaciti na cijenu struje, već će je snositi opskrbljivači, tvrde u Vladi.

 

Komentari