SUMMERISNOTOVER u Galeriji Kortil

SUMMERISNOTOVER u Galeriji Kortil SUMMERISNOTOVER u Galeriji Kortil
Foto: Šejla Kamerić Foto: Šejla Kamerić

Šejla Kamerić, upoznajte je u Rijeci (Foto: Šejla Kamenarović)

Izložbom SUMMERISNOTOVER u Galeriji Kortil u Rijeci, od 7. do 23. srpnja, gostuje proslavljena sarajevsko-berlinska umjetnica Šejla Kamerić. Kamerić će biti i jedna od voditeljica na međunarodnoj radionici za razvoj autorskog dokumentarnog filma Ex Oriente Film + REFINERI što će se odvijati od 21. do 26. srpnja, u organizaciji Instituta dokumentarnog filma IDF iz Praga i riječke Udruge UKUS.

Šejlu Kamerić moći ćete upoznati i osobno jer će održati javni masterclass i šetnju kroz izložbu, 23. srpnja u 17 sati, a predstavit će i prikazati i nekoliko svojih filmova u Ljetnom Art-kinu, 24. srpnja u 21:30. Većinu radova na izložbi Šejla Kamerić u Hrvatskoj izlaže prvi put, a filmovi će imati riječku premijeru. 

Rad SUMMERISNOTOVER, po kojem izložba nosi naziv, je serija digitalnih printova s motivom dima i požara, a zapravo eksplozije granata i bombi. Rad je nastao tijekom ljeta prošle godine i umjetničin je odgovor na svjetsku političku svakodnevicu obilježenu sukobima te euforiju oko obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata. Umjetnica prikazuje kako nasilje prejednostavno može prijeći u spektakl te kako se novi oblici cirkulacije slika unutar društva transformiraju ovisno o našem vlastitom razumijevanju svijeta. Neki od radova nastali su u suradnji s mladim umjetnikom imena Dante Buu koji se u bavi utjecajem javnosti na sferu privatnog, jednom kad je privatno postalo javno. 

Pored umjetničkog rada SUMMERISNOTOVER bit će izložena i foto-instalacija June is June Everywhere (self-portrait) što se sastoji od ručno otisnutih crno-bijelih slika koje prikazuju zid izbušen rupama metaka. To je vanjski zid umjetničine spavaće sobe, točno s druge strane njenog uzglavlja. 

U filmskoj večeri Šejle Kamerić bit će prikazan film Šta ja znam koji je premijerno prikazan u Corto Cortissimo programu 64. Internacionalnog filmskog festivala u Veneciji i na još 40-ak drugih filmskih festivala, te osvojio Zlatna kolica za najbolji kratki film na 5. Zagrebačkom filmskom festivalu i nagradu na 15. Addana Filmskom festivalu. Bit će prikazani i Sreća (Glück)Apollo: Prvo ratno kino i 1395 dana bez crvene

Šejla Kamerić, bosanskohercegovačka umjetnica koja se bavi videom, filmom, instalacijom i opremom knjiga, rođena je u Sarajevu, a danas osim u Sarajevu živi i radi i u Berlinu. Temeljem osobnih iskustava, sjećanja i snova koji su pod utjecajem rata u Bosni i Hercegovini, njena djela vode nas u svijet raseljenog i diskriminiranog naroda. Dobitnica je ECF Rute Princess Margriet nagrade za kulturne raznolikosti.

Sa Šejlom Kamerić razgovarala je Gloria Fabijanić Jelović:

 

Komentari