Sušiona pršuta kao turistička atrakcija

Sušiona pršuta kao turistička atrakcija Sušiona pršuta kao turistička atrakcija
1, 2, 3... 10 000 pršuta (Foto: Lucija Fanton/Radio Rijeka) 1, 2, 3... 10 000 pršuta (Foto: Lucija Fanton/Radio Rijeka)
Što god vi oko njih radili, oni se suše za neko buduće zadovoljstvo okusa (Foto: Lucija Fanton/Radio Rijeka) Što god vi oko njih radili, oni se suše za neko buduće zadovoljstvo okusa (Foto: Lucija Fanton/Radio Rijeka)

Žužić, Vuksan i tema razgovora - pršuti (Foto: Lucija Fanton/Radio Rijeka)

Gdje nema svinja ima pršuta. Dok one divlje postaju prilično udomaćena vrsta, svinjogojstvo je na Krku, za sada, samo priča iz prošlosti. Ipak, otvorena je kuća u kojoj zrije 10 tisuća pršuta.

Bilo je svinja na Krku nekada i do 20 tisuća, ali pobili su ih. Još davno kuga, a kasnije i turizam. Pršut ipak nije nikad potpuno otišao u povijest, ali od lanjskog kolovoza mu je budućnost puno izvjesnija.

U Kući krčkog pršuta zrije ih 10 tisuća, a mogu se i kušati. To gosti često i čine, a domaćin se nada i organiziranim posjetima turista. Svake godine jedan pršut ide samostanu na Košljunu. Zašto i po čemu je krčki pršut poseban ispričao je Saši Vuksanu vlasnik Kuće krčkog pršuta Vjekoslav Žužić:

Komentari