Sve je manje pčela na livadama: kako urediti hotel za pčele samice?

Sve je manje pčela na livadama: kako urediti hotel za pčele samice?

Ilustracija (Foto: Pixsell)

U Osnovnoj waldorfskoj školi u Rijeci održano je zadnje ovogodišnje zeleno događanje u sklopu projekta Zeleni gradski otoci koji provodi Društvo prijatelja waldorfske pedagogije, a održava se uz potporu sudioničkog programa Zeleni val Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture.

U sklopu događanja Ivana Keller, mag.ing.agr., vodila je praktičnu radionicu izrade upotrebljivog hotela za solitarne pčele. Svoje ime solitarne, samotarke ili samice dobile su po tome što se te pčele ne roje, ne žive u društvima u košnici, nemaju maticu, nego sve rade same kao jedinke. Jedna solitarna pčela ima učinak oko 120 pčela medarica, upravo su zato jako važne za oprašivanje.

U sklopu večeri održano je još jedno predavanje na temu "Kako kompostirati u kući ili stanu i reciklirati sav biološki otpad kućanstva?" Zainteresiranima je to otkrio Mladen Mladenović, koji je održao predavanje o LAB (pred)kompostiranju.

Biološki otpad u kućanstvima čini u prosjeku polovicu ukupnog otpada, a danas se koriste razne vrste kompostera u dvorištu ili na balkonu. U gradovima, stanovima i na balkonima teško je reciklirati sav kućni otpad, a kuhana i prerađena hrana se ne kompostira. O hotelu za solitarne pčele s Marinkom Špodnjak razgovarao je Vladimir Jurić - poslušajte:

Hotel za pčele, pripremio Vladimir Jurić

Komentari