Svečana akademija: Antifašizam je zalaganje za mir, slobodu i demokraciju

Svečana akademija: Antifašizam je zalaganje za mir, slobodu i demokraciju Svečana akademija: Antifašizam je zalaganje za mir, slobodu i demokraciju
Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka
Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka

Svečana akademija održana je uoči sutrašnjeg Dana antifašističke borbe, koji se obilježava u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Hrvatskoj i Jugoslaviji.

"Brezovica kraj Siska pa odmah nakon nje šume našega legendarnoga Tuhobića. Tu je priča krenula i nikad zapravo nije ni stala i zato nemojmo danas, 80 godina od početka Drugog svjetskog rata zaboraviti partizane", rečeno je na svečanoj akademiji.

"Zapitajmo se svi zar 80 godina od početka Drugog svjetskog rata i 75 godina od njegovoga završetka nije bilo dovoljno da shvatimo koliko je bila velika uloga naše narodnooslobodilačke vojske u savezničkoj pobjedi nad fašizmom", istaknuo je predsjednik Saveza antifašističkih boraca Primorsko-goranske županije Dinko Tamarut.

Tamarut je pozvao da isto tako ne zaboravimo ni kako su naši sinovi i unuci krenuli u Domovinski rat i stvorili europsku Hrvatsku. "Antifašizam je danas zalaganje za mir, slobodu i demokraciju, u konačnici za bolji život", zaključio je Tamarut. Poslušajte prilog Josipa Krmpotića:

Antifašizam je zalaganje za mir, slobodu i demokraciju, pripremio Josip Krmpotić

Komentari