Svečano dodijeljene Nagrade Vicko Andrić za doprinos očuvanju baštine

Svečano dodijeljene Nagrade Vicko Andrić za doprinos očuvanju baštine

Nagradu za životno djelo Beati Gotthardi Pavlovsky primio je njezin sin Aleksej Gotthardi Pavlovsky (Foto: Goran Stanzl / Pixsell)

Nagrade Vicko Andrić Ministarstva kulture i medija svečano su u utorak uručene za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u 2020. godini, uz poruke o važnosti i ulozi konzervatorskog posla u vremenima posebnih izazova i ugroza potaknutih klimatskim promjenama.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Beati Gotthardi Pavlovsky, danas umirovljenoj djelatnici Konzervatorskog odjela u Rijeci, "za stručni i znanstveni doprinos konzervatorskoj teoriji i praksama, te predan dugogodišnji rad u službi zaštite kulturne baštine tijekom kojega je bila mentorica i nadahnuće mnogim mladim konzervatorima".
Ministrica Obuljen Koržinek kazala je kako joj je iznimno drago što je prepoznat doprinos te "velike i važne stručnjakinje, koja je bila jedna od prvih osoba koja je tu struku i taj pogled na kulturnu baštinu donijela u konzervatorsku službu". 

Nagradu za životno djelo ove je godine dobila etnologinja i konzervatorica Beata Gotthardi Pavlovsky, dok je godišnja nagrada pripala Konzervatorskom odjelu u Sisku i pročelnici Ivani Miletić Čakširan, a nagrada za doprinos zajednici Društvu za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac.

Na svečanosti upriličenoj u Hrvatskom državnom arhivu, laureatima je čestitala ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Rekla je kako je riječ o nagradi kojom se odaje priznanje i poštovanje najistaknutijim pojedincima, timovima i institucijama na području zaštite spomenika kulture u Hrvatskoj.

U ovoj posebnoj godini, kada je služba zaštite bila suočena s iznimno velikim izazovima spašavanja kulturne baštine, naglasila je svoju zahvalnost svim sudionicima procesa zaštite popisa šteta te cijeloj konzervatorskoj službi. "Živimo u vremenu kad sve više govorimo o podmuklim utjecajima klimatskih promjena na kulturnu baštinu, a u Hrvatskoj smo, osim s posljedicama strašnih i razornih potresa, suočeni i s posljedicama poplava, požara, brojnih prirodnih katastrofa i nepogoda koje imaju zaista poguban utjecaj na kulturnu baštinu", kazala je Obuljen Koržinek.

Uz uobičajene ugroze kojima se konzervatorska služba bavi, u godinama i desetljećima ispred nas, sasvim je sigurno da će upravo klimatske promjene i s njima pokrenute različite prirodne katastrofe donijeti neke nove rizike i neke nove ugroze, smatra ministrica. S njima ćemo se morati baviti, ne samo u smislu obnove i restauracije, nego i u smislu prevencije i promišljanja o tome kako ih prevenirati i ako je moguće i otkloniti, upozorila je. "U tom kontekstu, i ovogodišnji laureati pokazuju da smo kao služba baštine jako dobro pripremljeni svojim znanjem, iskustvom ali i ljubavlju prema baštini", istaknula je Obuljen Koržinek.

"I kroz ove nedavne krize, upravo angažmanom svih vas i angažmanom mnogih kolega koji nisu danas ovdje s vama, uspjeli smo kroz njih na neki način uspješno proći. Ono što možemo sa sigurnošću reći je da smo u stručnom smislu, u smislu posvećenosti i brizi za baštinu, zaista dobro ekipirani i dobro opremljeni", zaključila je ministrica.

Nagrada Vicko Andrić dodjeljuje se kao nagrada za životno djelo, kao godišnja nagrada te kao nagrada za doprinos lokalnoj zajednici. O nagrađenima je odluku ove godine donio Odbor Nagrade u sastavu Davor Trupković, te Tajana Pleše, Lidija Nikočević, Zvonko Bojčić, Lana Križaj, Vesna Pascuttini Juraga, Radoslav Bužančić, Mirna Sabljak i Tatjana Horvatić.

Ministrica je posebno čestitala i Ivani Miletić Čakširan i svim djelatnicima Konzervatorskog odjela u Sisku, kao i članovima Društva Juraj Dalmatinac, kojima je poručila: "Vi pokazujete ono što mi stalno govorimo, a to je da baštinu najbolje čuvaju njeni baštinici, dakle, građani svi mi koji ju volimo poštujemo i koji prepoznajemo njenu vrijednost i želimo je prenijeti drugima".

Konzervatorski odjel u Sisku na čelu s pročelnicom Ivanom Miletić Čakširan nagradu je dobio za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije, gdje se tim konzervatora, kako je istaknuto u obrazloženju nagrade pročitanom na dodjeli, "tijekom više od godinu dana ustrajno zalaže u zaštiti kulturne baštine angažmanom koji nadilazi uobičajeno poštovanje etičkih i moralnih načela, kao i uobičajene vrijednosti i norme u ponašanju i radu državnih službenika".

"Osobnom predanošću i na momente nadljudskom snagom i upornošću u rješavanju složenih situacija koje su se nizale jedna za drugom te očuvanjem konzervatorskih principa i vrijednosti i u trenutcima kada su osobni životi bili ugroženi, Konzervatorski odjel u Sisku i pročelnica Ivana Miletić Čakširan apsolutno zaslužuje i više od priznanja struke godišnjom nagradom", mišljenje je Odbora nagrade.

Društvu za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac nagrada je dodijeljena "za dugogodišnje djelovanje i značajan utjecaj na podizanje svijesti lokalne zajednice o vrijednosti baštine i bogate povijesti grada". Kroz desetogodišnje djelovanje Društvo je, kako je istaknuto, između ostalog pripremilo cjelokupnu dokumentaciju za tvrđavu Barone/Šubićevac, zajedno s lokalnom samoupravom izradilo i prikupilo dokumentaciju za susjednu tvrđavu sv. Ivana, te započelo s izradom dokumentacije za tvrđavu sv. Nikole, a predsjednik Društva Nikola Grubić istaknuo je i kako se upravo u suradnji s Microsoftom radi na projektu mapiranja gradske jezgre pod nazivom Geonucleus.si, u sklopu kojega će svaki objekt - njih preko dvije tisuće - dobiti svoju "osobnu kartu" s osnovnim konzervatorskim informacijama i smjernicama.

Komentari