Svečano obilježavanje Dana antifašističke borbe

Svečano obilježavanje Dana antifašističke borbe

(foto: PIXSELL)

U Hrvatskoj se obilježava Dan antifašističke borbe, u spomen na osnutak prve naoružane antifašističke postrojbe u Hrvatskoj i okupiranoj Europi u Drugome svjetskom ratu – Prvoga sisačkoga partizanskog odreda koji je osnovan 22. lipnja 1941. godine u šumi Brezovica pokraj Siska.

Na svečanosti obilježavanja Dana antifašističke borbe sudjelovali su predsjednik Republike Ivo Josipović te predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Program je počeo u 10.30 ceremonijom polaganja vijenaca kod Spomen- obilježja u šumi Brezovica. Predsjednik Josipović položio je vijenac ispred spomenika Prvome partizanskom odredu, a zatim nazočio svečanosti obilježavanja Dana antifašističke borbe.

Predsjednik se obratio nazočnima, a tom prigodom uručio je i odlikovanja za osobit doprinos antifašističkim temeljima Republike Hrvatske prigodom 73. obljetnice ustanka naroda Hrvatske i 69. obljetnice pobjede nad fašizmom.

Premijer Zoran Milanović je u prigodnom govoru okupljenima poručio kako smo danas u Brezovici da se prisjetimo onoga što se dogodilo prije 73 godine. Naglasio je kako je današnji dan važan jer je Hrvatska pokazala da je znala prepoznati zlo i suprotstaviti mu se.

Prije 73 godine ovdje su bili mladi ljudi, mnogi od njih nisu se vratili. Nisu znali jedni za druge, nije bilo komunikacije, nije bilo interneta koji nas danas povezuje. Bio je otpor, prkos, suprotstavljanje nečemu za što su osjetili da ne valja, da je loše, rekao je Milanović. Kako je naglasio, to loše ne smije se nikada rehabilitirati, a to su znali oni koji su stvarali noviju hrvatsku povijest, koji su pisali Ustav pa u Ustavu nema nezavisne države. NDH je, kazao je, ono nešto što se dogodilo, ali s njome moramo držati - distancu.

U povodu Dana antifašističke borbe danas su vijence na Spomenik oslobođenja na Delti položila i izaslanstva Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke predvođena predsjednikom Županijske skupštine Erikom Fabijanićem i gradonačelnikom Vojkom  Obersnelom.

Proslavi u Lukovu, kojoj su nazočili antifašisti Crikvenice, Novog Vinodolskog i Fužina, pridružio se i župan Zlatko Komadina, a proslava je održana i na legendarnom Tuhobiću.

Poslušajte što je izjavio predsjednik Republike Ivo Josipović:

Komentari