Svečanost glazbe i zvuka: sjajan koncert "Sibelius & Matvejeff & Graziani"

Svečanost glazbe i zvuka: sjajan koncert "Sibelius & Matvejeff & Graziani"

Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Simfonijski koncert "Sibelius & Matvejeff & Graziani" sinoć je održan u riječkom HNK Ivana pl Zajca u povodu obilježavanja 150. obljetnice rođenja velikog finskog skladatelja Jeana Sibeliusa, pod ravnanjem maestra Villea Matvejeffa.

Bila je to sinoć svečanost glazbe, svečanost zvuka u novoj akustičnoj školjci i doživljaj za pamćenje. Prvi dio koncerta predstavio je publici mladog, uspješnog violinskog virtuoza, miljenika riječke publike, Riječanina Marca Graziania. Siguran i čvrst u potezu gudala, emotivan u glazbenom izrazu, besprijekorno tehnički i ritmički točan, toplih dubina i suptilno izražajnih visina, sjajno izrađene dinamike uz orkestar koji ga je osluškivao i pratio u svakoj izvedenoj noti, Graziani je publiku osvojio i ostavio zažarenih dlanova, pa je odsvirao i dodatak, Bachovu Sarabandu, uz objašnjenje da Sibelius nije napisao djelo za solo violinu.

Drugi dio bio je raskošan u orkestralnoj izvedbi koja je zvučala kompaktno, voluminozno, uigrano i slikovito, a maestro Ville Matvejeff udahnuo je život i sliku svakoj noti u partituri istančanim osjećajem za dinamiku, ritam i melodiju. Svojim nadahnutim dirigiranjem nadahnuo je i orkestralne umjetnike koji su uživali u muziciranju, izvodeći  glazbu još nedovoljno predstavljenu do sada našoj publici koja nije na kraju koncerta željela otići. Uslijedio je i dodatak, Sibeliusova skladba Finska, koja je tijekom izvedbe dobila i vizualni dodatak, finsku zastavu na maestrovom pultu. Poslušajte što su o koncertu rekli posjetitelji:

Komentari