Sveučilišna i Gradska knjižnica od 1. lipnja po ljetnome radnom vremenu

Sveučilišna i Gradska knjižnica od 1. lipnja po ljetnome radnom vremenu

Središnji odjel Gradske knjižnice Rijeka u Filodrammatici (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Sveučilišna knjižnica Rijeka i Gradska knjižica Rijeka od 1. lipnja počinju raditi prema ljetnom radnom vremenu. Radno vrijeme posudbe u Sveučilišnoj knjižnici je od 9 do 14 sati od ponedjeljka do petka, a odjeli i ogranci Gradske knjižnice rade naizmjenično u jutarnjim i poslijepodnevnim smjenama.

Od ponedjeljka 1. lipnja odjeli i ogranci Gradske knjižnice Rijeka otvoreni su prema ljetnom radnom vremenu, javili su iz GKR-a, a tako će ostati do 7. rujna. Narodna čitaonica na Korzu je, prema uputama Stožera, i dalje zatvorena zbog specifičnog načina rada. Niz lokacija od 1. lipnja bit će ponovno otvoreno i subotom. Prema ljetnom radnom vremenu, Središnji odjel u Filodrammatici i Palači Modello te Dječji odjel Stribor radit će ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8 do 14 sati, utorkom i četvrtkom od 13:30 do 19:30 sati te subotom od 8 do 13. Ogranci Zamet, Turnić, Trsat i Drenova radnim danima rade u suprotnom turnusu: ponedjeljkom, srijedom i petkom od 13:30 do 19:30 te utorkom i četvrtkom od 8 do 14 sati. Ogranak Zamet radi i subotom od 8 do 13, dok su ogranci na Turniču, Trsatu i Drenovi subotom zatvoreni. Knjižnice Čavle i Vid Omišljanin rade ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 13 te utorkom i četvrtkom od 15 do 20 sati, a subotom su zatvorene, javljaju iz Gradske knjižnice Rijeka. Županijski bibliobus i Gradski bibliobus prometuju prema mjesečnom rasporedu stajališta koje možete provjeriti na linkovima.

Naručivanje građe za posudbu i korištenje u čitaonicama Sveučilišne knjižnice moguće je isključivo putem online narudžbenica za posudbu, a građa se može preuzeti sljedeći dan, osim ako je naručena do 9 sati, kada je dostupna istoga dana. 

Vraćanje knjiga moguće je isključivo u knjigomat (s desne strane ulaza u zgradu, dostupan 24 sata). Od 1. lipnja zakasnina se naplaćuje po redovnim pravilima - a to znači 1 kunu po knjizi na dan. Studentima Sveučilišta u Rijeci  omogućeno je da u prijelaznom razdoblju do 15. lipnja vrate građu u Sveučilišnu knjižnicu bez zakasnine.

Od 1. lipnja za korisnike se otvaraju čitaonice (studijska i prostor za grupni rad), ali prema ograničenom sustavu rada od 10 do 14 sati od ponedjeljka do petka. Znanstveno-istraživačka čitaonica ostaje zatvorena. U studijskoj čitaonici raspoloživa su 22, a u prostoriji za grupni rad osam numeriranih obilježenih mjesta, koja se moraju unaprijed rezervirati putem e-zahtjeva Rezerviraj mjesto u čitaonici.

Pri dolasku u Sveučilišnu knjižnicu potrebno je preuzeti broj za označeno radno mjesto i prijaviti se na pultu posudbe, a knjižnica će voditi evidenciju kontakt-podataka i vremena boravka korisnika u čitaonicama. Računala nisu dostupna za korištenje, a dopušteno je nošenje vlastitih računala.

Korisnici ne smiju dirati građu na policama. Na ulasku u prostor potrebno je dezinficirati ruke i poželjno je nositi zaštitnu masku. Tijekom boravka u knjižnici potrebno je održavati udaljenost od dva metra od drugih korisnika i djelatnika, poručuju iz Sveučilišne knjižnice.

Komentari