Sveučilištu u Rijeci značajno priznanje kolega iz Skoplja

Sveučilištu u Rijeci značajno priznanje kolega iz Skoplja Sveučilištu u Rijeci značajno priznanje kolega iz Skoplja
Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Sveučilište svetih Ćirila i Metoda iz Skoplja, koje slavi pedesetu obljetnicu, svega je nekoliko institucija nagradilo Priznanjem za promociju i afirmaciju makedonskog jezika, književnosti i kulture, a Sveučilište u Rijeci jedna je od tih institucija.

Na Pedagoškom, a onda Filozofskom fakultetu u Rijeci, makedonski jezik i književnost uče se od osamdesetih godina prošloga stoljeća. Lektorat za makedonski jezik i književnost utemeljen je prije osam godina. Najmlađi je lektorat izvan Makedonije, ali i s najviše polaznika: do sada ga je pohađalo dvije tisuće studenata.

Nakon Vasila Tocinovskog koji je šest godina bio lektor za makedonski, naslijedila ga je Ana Azeska kojoj je to prvo radno mjesto. I ne samo da je zadržala interes studenata, nego ga je uspjela i proširiti. A oni, izborno, slušaju kolegije Makedonski jezik 1, 2, 3 i 4, Makedonska kultura i Makedonska književnost. 

Lektorat ima i svoju izdavačku djelatnost, a pokrenuo je, u suradnji s kolegama iz Makedonije, znanstvene susrete na kojima razmjenjuju ideje i rezultate istraživanja tema iz kroatistike i makedonistike. Lektorat je i mjesto susreta riječkog Sveučilišta i Makedonskoga kulturnog društva "Ilinden" koji okuplja Makedonce s područja Primorsko-goranske i Istarske županije. 

Kolegama iz Skoplja obljetnicu su čestitali, na priznanju zahvalili i redom o intelektualnom i prijateljskom susretu s makedonskim kolegama govorili: rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija, dekanica Filozofskog fakulteta Ines Srdoč Konestra, pročelnica Odsjeka za kroatistiku Sanja Zubčić te lektorica Azeska i voditelj Lektorata, počasni konzul Republike Makedonije Goran Kalogjera.

Poslušajte više o lekotratu:

Lektorat Makedonskog jezika u Rijeci, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari