Svjetski dan kazališta: život koji prkosi prostoru i vremenu

Svjetski dan kazališta: život koji prkosi prostoru i vremenu

Foto: Pixsell

Svjetski je dan kazališta. Kako bi se podsjetilo na snagu umjetničkoga stvaralaštva, prije predstave čitaju se poruke umjetnika. Ovogodišnju međunarodnu poruku napisala je francuska glumica Isabelle Huppert, a hrvatsku redatelj Georgij Paro.

"Kazalište se uvijek iznova diže iz pepela. Ono je tek konvencija koju neumorno valja razbijati. Samo tako može opstati. Kazalište ima obilan život koji prkosi prostoru i vremenu, najsuvremeniji komadi napajaju se prošlim stoljećima, najklasičniji repertoari postaju moderni svaki put kad ih iznova postavljamo", napisala je u svojoj poruci Isabelle Huppert. Cijelu poruku možete pročitati na internetskoj stranici Hrvatskoga društva dramskih umjetnika

Autor hrvatske poruke je velikan hrvatskoga glumišta Georgij Paro. Napisao ju je 2001. godine i ističe ljekovitu ulogu kazališta u prihvaćanju promjena i jačanju kulture dijaloga. U tome tekstu, među ostalim, piše: "Život se promijenio i mijenja se. Kazalište se promijenilo i mijenja se. Svi ti procesi promjene, a to valja istaknuti, odvijaju se na osjetljiv i delikatan način. (...) Kazalište je dijalog, i to ne samo onaj na pozornici već i na relaciji scene i gledališta. Upravo zato kazalište bi danas moglo i moralo odigrati ljekovitu i odgojnu ulogu u promicanju i njegovanju kulture dijaloga." I Parovu poruku možete pronaći ovdje.

U Rijeci, u HKD-u na Sušaku, večeras u 19:30 na programu je Giorgio Surian predstavlja Seviljskog brijača, u izvedbi Opere HNK-a Ivana pl. Zajca.

Komentari