Svjetski dan ptica selica: ne postavljajmo suvišne prepreke

Svjetski dan ptica selica: ne postavljajmo suvišne prepreke

Brojne selice lete preko Učke, a jesenske migracije nekoliko godina prstenovanjem prate Park prirode Učka i Udruga BIOM (Foto: Andrea Stojaković/PP Učka)

Svakog drugog vikenda u svibnju, od 2006. godine, obilježava se Svjetski dan ptica selica radi podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa, a ove godine pod sloganom "Njihova budućnost je naša budućnost Zdrav planet za ptice selice i ljude".

Inicijativu za obilježavanje World Migratory Bird Day pokrenuta je pod pokroviteljstvom Sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA) i Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (Bonnska konvencija). Širom svijeta organiziraju se različita događanja poput festivala, radionica i izleta s temom promatranja ptica.

Seobu ptica obično povezujemo s lakoćom i slobodom. Ipak, problemi s kojima se ptice susreću na svojim dugim selidbenim putovima su sve samo ne lagani. Osim prirodnih prepreka i loših vremenskih (ne)prilika ptice se na svom putu suočavaju i s preprekama koje im stvara čovjek. 

Rotirajuće elise vjetroelektrana, žice dalekovoda, visoke antene, pticama nevidljive velike staklene površine i visoke zgrade svake godine ubijaju i preusmjeravaju veliki broj ptica s njihovih uobičajenih selidbenih putova. Postoje načini kako se mogu izbjeći negativni utjecaji infrastrukture na ptice i oni bi se morali primjenjivati.

Komentari