Svjetski dan zdravlja - zdravom hranom protiv bolesti

Svjetski dan zdravlja - zdravom hranom protiv bolesti Svjetski dan zdravlja - zdravom hranom protiv bolesti
Plakat ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja Plakat ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja

Foto: Wikipedia

Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja na području PGŽ-a, nakon radionice nordijskog hodanja u Crikvenici, nastavlja se simpozijem na Medicinskom fakultetu pod nazivom „Osigurajmo zdravu hranu".

Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja posvećen je zdravoj hrani. Iz Svjetske zdravstvene organizacije upozoravaju da više od dva milijuna ljudi godišnje umire zbog konzumiranja zdravstveno neispravne hrane koja može izazvati zarazne, ali i mnoge kronične bolesti. Svjetlana Gašparović Babić iz županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo kaže da je hrana zagađena štetnim bakterijamavirusima ili kemijskim supstancama odgovorna za više od 200 bolesti. Zato mora biti sigurna i zdravstveno ispravna "od stola do polja". To uključuje nadzor proizvodnje, prerade, skladištenja, transporta i prodaje hrane. U Hrvatskoj se možemo pohvaliti niskom stopom zaraznih bolesti izazvanih konzumiranjem zdravstveno neispravne hrane, dodaje Gašparović Babić.

Središnja akcija obilježavanja Svjetskog dana zdravlja bit će u subotu, 11. travnja, na riječkom Korzu. Od 10 do 13 sati građanima će se mjeriti tlak i šećer, moći će dobiti savjete o pravilnoj prehrani, dijelit će se domaća, zdrava palenta kompirica i jogurt te promovirati bezglutenski prehrambeni proizvodi.

Svjetski dan zdravlja obilježen je i u riječkoj Udruzi „Hepatos". U pet godina postojanja Centra za anonimno i besplatno testiranje na hepatitis B i C te HIV testirano je više od 1.000 osoba. Prošle je godine otkriveno 16 pozitivnih na hepatitis C i dvije osobe na hepatitis B. Testiranje je na ove vrste hepatitisa važno jer je riječ o bolestima koje nemaju izražene simptome, a mogu se razviti u cirozu ili karcinom jetre. U posljednjih 30 godina, otkako se na području Primorsko goranske županije obavlja testiranje na HIV, registrirano je 130 zaraženih. Od AIDS-a je oboljelo 45 i umrlo 38 osoba. Centar u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo u Rijeci obavlja besplatno i anonimno testiranje svakog četvrtka od 13 do 15 sati. Javlja Biserka Belić:

Komentari