Talijanskoj drami iz Italije stiglo manje od trećine ugovorenoga novca

Talijanskoj drami iz Italije stiglo manje od trećine ugovorenoga novca

Dio ansambla Talijanske drame (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka)

Uoči prve ovogodišnje premijere, iz Talijanske drame HNK-a Ivana pl. Zajca stižu i loše vijesti. Još nije stigla većina novca koji im za rad daje talijanska vlada, a odobren je i ugovoren za ovu godinu. Stoga je upitno održavanje ostalih predstava i obilježavanje 70. godišnjica djelovanja ansambla.

Obersnel: Vidjet ćemo što možemo
Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel za Hinu je izjavio da će sa suradnicima razmotriti koje su mogućnosti Gradu Rijeci u ovom slučaju na raspolaganju i što može učiniti, s obzirom na to da je, kako je istaknuo, "Talijanska drama neizostavan dio riječke kulture i važan element u očuvanju kulturnog naslijeđa talijanske manjine u Rijeci". 
Iz gradske blagajne već sada se godišnje izdvaja više od 42 milijuna kuna za plaće i dio ostalih troškova Talijanske drame i te se obveze podmiruju uredno. Stoga je teško pronaći još novca, koji je trebala osigurati talijanska vlada. "Vjerujem da će Italija ipak izvršiti preuzete obaveze i da neće biti potrebe za intervencijama, a niti za otkazivanjem predstava", istaknuo je Obersnel.

Obnašatelj dužnosti ravnatelja Talijanske drame HNK-a Ivana pl. Zajca Giuseppe Nicodemo upozorio je da Talijanskoj drami još nije stigao veći dio ugovorenog novca iz sredstava talijanske vlade za ovogodišnje programe toga ansambla te da dolazi u pitanje odigravanje premijere Goldonijeve Gostioničarke Mirandoline u režiji Paola Magellija, u povodu 70. godišnjice djelovanja toga dramskog ansambla.

Nicodemo je ustvrdio da novac redovno stiže iz Grada Rijeke te ureda za nacionalne manjine hrvatske Vlade, a da je iz talijanske vlade dosad uplaćeno manje od trećine novca za programe 2016. godine. Obnašatelj dužnosti intendanta HNK-a Ivana pl. Zajca Marin Blažević u izjavi za Hinu kazao je da talijanska vlada duguje 112.000 od odobrenih i ugovorenih 152.000 eura za programe Talijanske drame ove godine.

Talijanska vlada, odnosno nadležna ministarstva, taj novac uplaćuju Talijanskoj drami preko Narodnog sveučilišta u Trstu, a u toj transakciji sudjeluje i Talijanska unija. Zbog nedostatka novca u pitanje dolazi premijera Gostioničarke Mirandoline krajem studenoga, za koju su probe u punome jeku. Blažević ističe da će se, ako barem pola dugovanja ne bude isplaćeno do kraja listopada, premijera odgoditi.

Možda će se morati otkazati i izložba o djelovanju Talijanske drame na riječkome Korzu. Marin Blažević naglasio je da ne razumije kako može doći do ovakvih situacija, odnosno zastoja isplata, baš u okviru proslave 70. godišnjice Talijanske drame. Informacije o financijskim problemima novinari su dobili na konferenciji kojom je najavljena premijera Racconti di costa e di mare (Priče s obale i mora).

Komentari