Termometri ne lažu: rekordno topli mjeseci 2014.

Termometri ne lažu: rekordno topli mjeseci 2014.

Foto: FreeDigitalPhotos

Deset prvih mjeseci 2014. bili su, svaki pojedinačno, najtopliji zabilježeni na planetu od početka praćenja temperatura 1880., objavila je američka Nacionalna oceanska i atmosferska agencija.

Listopad je bio najtopliji od 1880. i također 38. listopad zaredom tijekom kojeg je temperatura u svijetu bila iznad prosječne u XX. stoljeću i postigla 14,74 stupnjeva, precizira agencija. Također, bio je to treći uzastopni mjesec i peti u šest posljednjih mjeseci s rekordnom temperaturom. 

Za razdoblje od siječnja do listopada 2014. prosječna temperatura na površini oceana i kopna iznosila je 10,3 stupnjeva odnosno bila je za 1,5 stupnjeva viša od prosječne temperature prošlog stoljeća. Te više temperature rezultat su toplijeg zraka na cijelom planetu na površini kopna i oceana, podjednako na sjevernoj i južnoj polutki.

Južna polutka je u listopadu zabilježila rekordne temperature na kopnu, posebice u južnom dijelu Latinske Amerike i na zapadu i jugu Australije. Na sjevernoj polutki ovaj je listopad bio treći najtopliji mjesec u analima. Južni dijelovi europskog kontinenta, obalne regije na zapadu Sjedinjenih Država i većina krajnjeg istoka Rusije imali su najtopliji listopad. Središnji dijelovi Sibira tijekom tog razdoblja zabilježili su temperature 4 do 5 stupnjeva niže od prosječnih.

Temperatura na površini oceana je u listopadu 2014. bila najviša ikada zabilježena u tom mjesecu i 0,62 stupnjeva iznad prosjeka za XX. stoljeće.

Komentari