Terra effluviens: zaboravljena zemlja koja teče vratila se gradu koji teče

Terra effluviens: zaboravljena zemlja koja teče vratila se gradu koji teče Terra effluviens: zaboravljena zemlja koja teče vratila se gradu koji teče
Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka
Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka

Nikola Bojić (Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka)

Zaboravljena studija o viziji planetarne budućnosti, stara 50 godina, vraća se u Rijeku u okviru projekta Terra effluviens, kustosa Nikole Bojića. U velikoj dvorani Filodrammatice danas je počeo trodnevni seminar, a projekt je dio programskog pravca Dopolavoro Rijeke Europske prijestolnice kulture.

Projekt okuplja 16 domaćih i međunarodnih istraživača iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Švicarske, Francuske i drugih zemalja svijeta, a sudjelovat če na terenskim istraživanjima, dizajnerskim predviđanjima i teorijskim diskusijama. Seminar je organiziran oko tri tematske cjeline nazvane Sustavi, Tokovi i Vrste, koje se fokusiraju na kibernetiku, prirodne rijeke, ali i rijeke kao društvene i industrijske tokove te nove oblike održivog okoliša. U pratećem programu je izložba "Iz njih" međunarodnog istraživačkog projekta DEPT. (Describing the Present Tense), koja se bavi pitanjem "Što riječki javni prostor od nas očekuje?". Temelji se na rezultatima istoimene radionice u kojoj su građani odabrali početne i završne točke rute kojom u Rijeci često prolaze, a na temelju kojih je uz pomoću tehnologije Google Street View izrađen katalog znakova koji je poslužio za raspravu. (Hina)

Povezujući zaboravljenu studiju urbanista i arhitekta Branka Petrovića iz 1971. godine sa suvremenim teorijskim, umjetničkim i dizajnerskim istraživanjem, kroz seminar se planira pružiti novi uvid u utjecaj čovječanstva na Zemlju, koji je toliko jak da se pojavila potreba za proglašavanjem nove epohe zvane antropocen.

Seminar okuplja brojne domaće i strane arhitekte, dizajnere, filozofe i biologe, zato jer je studija arhitekta Petrovića, kaže kustos Bojić, išla preko kibernetike kao inženjerskog područja i zašla u područje filozofije, društvenog utjecaja na izgled budućnosti.

Petrović studiju nije samo napisao, on ju je i dizajnirao, a njen mozak i srce čini 36 spektakularnih dijagrama koji su odlična podloga za istraživanje svih ljudi koji se njime bave i koji su se danas od Hong Konga do New Yorka slili u Rijeku.

U tim dijagramima nalazi se i Homo effluviens, spekulativni pokušaj predviđanja kako će tehnologija i ekologija utjecati na razvoj ljudskog tijela u budućnosti, i mislim, kaže Bojić, da je tu Branko Petrović dobro pogodio. Inače, izložba će biti otvorena u ožujku 2020. u sklopu programa EPK 2020. Poslušajte razgovor s kustosom Nikolom Bojićem:

Bojić: Terra effluviens i budućnost koja je ovdje, pripremio Albert Petrović

Komentari