Testiranja na hepatitis i HIV u Rijeci, na Rabu i Malom Lošinju

Testiranja na hepatitis i HIV u Rijeci, na Rabu i Malom Lošinju

Važno je sačuvati zdravlje jetre (Ilustracija: Pixabay)

U povodu Europskog tjedna testiranja na hepatitis i HIV, Mjeseca borbe protiv ovisnosti i predstojećeg dana HIV-a i AIDS-a što se obilježava 1.prosinca, riječka udruga Hepatos je najavila njihove aktivnosti u tjednu od 20. do 27. studenoga.

Sedmu godinu za redom u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo i riječkim KBC-om organiziraju testiranja i savjetovanja.

Zainteresirani će se moći testirati u prostorijama Hepatosa u Ulici Blaža Polića 2 i u Odjelu za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Kalvariji, ulici u Rijeci. Na Rabu i Malom Lošinju moći će se testirati ljudi koji se liječe od bolesti ovisnosti.

Uz udrugu Hepatos, u akciji će sudjelovati Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Klinički bolnički centar Rijeka, Psihijatrijska bolnica Rab i udruga CroMSiC. Na svim mjestima na kojima će se obavljati testiranja u Rijeci moći će se pregledati jetra prenosivim FIBROSCAN uređajem, rečeno je.

Epidemiologinja županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Tanja Staraj Bajčić izvijestila je da je u PGŽ registrirano 148 HIV pozitivnih osoba, od kojih je 47 razvilo simptome AIDS-a. Do sada je na području te županije umrlo 38 osoba oboljelih od AIDS-a, rekla je. 

Akcija se organizira jer je važno otkriti što više osoba zaraženih hepatitisom B i C ili HIV-om. Tako se smanjuje opasnost od težih oblika bolesti i mogućnost njihova prijenosa, a testiranje je važno zato što mnogi ne znaju da su zaraženi jer nemaju nikakvih simptoma.

Predstojnik Klinike za internu medicinu riječkoga KBC-a Davor Štimac rekao je da je u okolnostima pandemije COVID-19 važno ne zaustavljati programe dijagnostike hepatitisa B i C, kao što se dogodilo u mnogim zemljama.

Mi nastavljamo program istim ritmom kao i do sada, svjesni da bi se, ako se samo jedne godine zaustavi dijagnostika, znatno povećao broj osoba s težim oboljenjima kao posljedica hepatitisa, rekao je Štimac. Akcije testiranja su su primarno orijentirane prema najrizičnijim skupinama, ponajprije ovisnicima o drogama koje se unose intravenozno, među kojima je, prema procjenama, i do 60 posto zaraženih hepatitisom.

Što je još rekao dr. Štimac, poslušajte u razgovoru:

Štimac: važno je bolesti rano dijagnosticirati, pripremila Lea Domijan Fišter

Komentari