"Tete pričalice" su se iz riječkog "Portića" proširile u cijelu Hrvatsku

"Tete pričalice" su se iz riječkog "Portića" proširile u cijelu Hrvatsku

Maja Opašić, predsjednica udruge "Portić" i Tamara Milovanović, psihologinja u dječjoj bolnici na Kantridi (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

"Ponos Hrvatske" nagrada je koja se dodjeljuje ljudima koji su se istaknuli dobrim djelima i humanošću. Među 28 dobitnika na nedavno održanoj dodijeli nagrade su i tete pričalice, njih pet, a predstavljaju pet gradova u kojima postoje udruge teta pričalica; Rijeka, Split, Čakovec, Zagreb i Pula.

Tete pričalice su volonterke i volonteri koji obilaze mališane u bolnicama i nastoje im uljepšati bolničke dane čitajući im priče. Ideja je krenula iz Rijeke kao jedan od projekata riječke Udruge za promicanje dobrobiti djece "Portić". "Nitko nije ni sanjao da će se projekt iz Rijeke proširiti i na druge gradove Hrvatske" - rekla je Tamara Milovanović, psihologinja u dječjoj bolnici na Kantridi, a koja se na nagradi zahvalilla u ime svih.

Razgovarali smo i sa Majom Opašić, predsjednicom udruge "Portić", inače profesoricom na učiteljskom fakultetu, koja nam je rekla kako je omjer teti i barbi pričalica, sada ukupno broje oko 90, neravnopravan a prevladavaju žene. Pozivaju se zato volonteri i volonterke da se priključe ovom velikom projektu jer se djeci u bolnicama priče čitaju upravo svaku večer te volontera, zapravo, nikad nije dosta.

Audicije za nove tete i barbe pričalice održati će se na jesen. 

U riječkoj bolnici predostrožno su zabranjene posjete hospitaliziranim pacijentima do daljnjega pa tako i "pričalice" trenutno ne posjećuju mališane, ali ovo je velik i plemenit projekt te smo sigurni kako će "pričalice" djeci uvijek biti potrebne.

Sa Majom Opašić i Tamarom Milutinović razgovarala je Neva Funčić:

Maja Opašić i Tamara Milovanović, pripremila Neva Funčić

Komentari