"The shape of water / Oblik vode": maštovit, čudan i neobičan film

"The shape of water / Oblik vode": maštovit, čudan i neobičan film

Ulomak promotivne fotografije (Foto: The Shape of Water / FB)

Prije svega treba reći da je "Oblik vode" maštovit, čudan i neobičan film koji nije za široke mase. Iako ima ove godine rekordnih 13 nominacija za Oscara, potukavši tako u startu konkurenciju, iako to ništa ne znači dok ne vidimo dodjelu Oscara 4. ožujka, film će teško proći kao blockbuster.

"The shape of water" (2017.) "Oblik vode"; Redatelj: Guillermo del Toro; Glumci: Sally Hawkins, Octavia Spencer, Michael Shannon

Kritika će, s druge strane, ići filmu u prilog, jer se rijetko događa da film takvoga žanra i tematike bude napravljen sjajno. Obično se događa da takvi filmovi budu snimljeni u nekoj B produkciji, lišeni vrhunskih filmmakera, a pogotovo izostavljeni od strane Američke akademije filmske umjetnosti.

I možda baš zato tih 13 nominacija, jer je u Hollywoodu očito došlo do nekih pomaka, ja bih rekla na bolje, s obzirom da su se odmakli od klišeja. Barem donekle.

No, o čemu se u filmu radi i zašto je tako poseban? Prije svega zbog sadržaja, a potom zbog načina na koji je prezentiran. Nijema čistačica Sally zaljubljuje se i spašava od sigurne smrti čudovište iz močvare, zarobljeno u strogo čuvanom laboratoriju američke vlade. U tome joj pomaže susjed/slikar/homoseksualac, tajnu dijeli s kolegicom s posla, opasni čuvar laboratorija nastoji ubiti vodeno stvorenje, a sve se to događa početkom 60-tih godina i hladnog rata između Amera i Rusa.

Bit filma je ljubavna priča u crno-humornoj izmišljenoj drami, u kojoj se redatelj ne libi prikazati gotovo pa eksplicitnu scenu seksa između nijeme djevojke i čovjeka-ribe, a njene fantazije o njihovom sretnom završetku idu do tud da zamišlja kako s njim pleše i pjeva, što već uvrnutu priču čini još neobičnijom. Možda će vam biti jasnije ako kažem da je stvaralac filma Meksikanac Guillermo del Toro, najpoznatiji po filmu "Panov labirint" koji je isto tako izazvao brojne kontroverze u publici.

"Oblik vode", iako maestralno snimljen, ima dosta mana. Prije svega suvišnih scena koje su, iako potanko objašnjavaju karaktere likova, nepotrebne. Publika brzo shvaća da je njen susjed gay, kao i činjenicu da je čuvar okrutna vojničina, previše vremena oduzimaju pregovori ruskih špijuna, a kako je ipak ljubav između vodenog stvorenja i nijeme čistačice najvažnija, prebrzo dođe do njihovog spajanja. Doslovnog i figurativnog.

No, sve u svemu, čudna i originalna priča koje se filmska ekipa na čelu s del Torom, vrlo ozbiljno prihvatila. Pogledajte trailer:

Komentari