Tijardović: Napravio sam "vagon" skulptura; među njima i najveću na svijetu

Tijardović: Napravio sam "vagon" skulptura; među njima i najveću na svijetu Tijardović: Napravio sam "vagon" skulptura; među njima i najveću na svijetu
Najveća skulptura na svijetu (Foto: Mato Tijardović / Facebook) Najveća skulptura na svijetu (Foto: Mato Tijardović / Facebook)
Foto: Mato Tijardović / Facebook Foto: Mato Tijardović / Facebook
Foto: Mato Tijardović / Facebook Foto: Mato Tijardović / Facebook
Foto: Mato Tijardović / Facebook Foto: Mato Tijardović / Facebook
Foto: Mato Tijardović / Facebook Foto: Mato Tijardović / Facebook

Mato Tijardović s kolegom Rajkom Srokom, pokretačem i voditeljem Zimske kiparske škole u Viškovu (Foto: Iva Črnjar Ivančan)

Mato Tijardović hrvatski je kipar, osnivač Kolonije kipara u Ernestinovu, prve i najpoznatije u Hrvatskoj. Njemu u čast, u Viškovu je pokrenuta Zimska kiparska škola za djecu i odrasle koja nosi upravo njegovo ime. Tko je kipar koji je napravio najveću sklupturu u svijetu, saznajte u razgovoru!

Već 12. godinu, u prostoru Osnovne škole Sveti Matej, održava se Zimska škola kiparstva za djecu i odrasle u organizaciji Kiparske udruge "Mato Tijardović".

Mato Tijardović rođen je 28. svibnja 1947. godine u Ernestinovu. Po zanimanju je majstor rezbar. Kiparstvom se bavi od 1960. godine, kada je napravio svoju prvu skulpturu.

"Prvu skulpturu u životu napravio sam 1960., kada sam bio u 3. razredu osnovne škole. Zanimljivo, prvu skulpturu napravio sam iz kamena, i to bračkog. Imao sam kod kuće neke turpije i izradio sam glavu svoje mame. Danas se ona nalazi u jednoj zagrebačkoj galeriji", priča Mato.

Izradio je 2 i pol metra visoku skulpturu poznatog hrvatskog tenisača Gorana Ivaniševića, za koju kaže da je viša i od njega. Skulpturu je izradio za Teniski klub Osijek, a on ju je poklonio Ivaniševiću.

Poznati hrvatski skladatelj Ivo Tijardović njegov je rođak. "Osim što je odlično pisao glazbu, Ivo je i završio arhitekturu i jako dobro slikao. Jednom sam mu rekao: Ivo, pa vi ste vrhunski slikar. Zašto se ne bavite time? A on mi odgovori: Mate, čovjek se treba opredijeliti za jednu stvar u životu. Ti se samo drži kiparstva. Poslušao sam ga i, eto, uspio", ispričao nam je ovaj poznati kipar.

Kaže da je u svojem 50 godina dugom umjetničkom radu napravio cijeli jedan vagon skulptura, više od 3 tisuće, a najviše se ponosi onim - najvećim.

"U Erdutskim vinogradima nalazi se najveća vinska bačva na svijetu koja je u funkciji. Njezina je zapremina 75 tisuća litara vina, nalazi se u Guinnessovoj knjizi rekorda, a kolege kipari i ja smo na njoj napravili reljef, drvorez s vinskim i sakralnim motivima površine čak 26 kvadrata. Središnji motiv je Posljednja večera, velik četiri i pol metra", kaže Tijardović.

Sudionik je brojnik likovnih kolonija, a svojim skulpturama pomogao je brojne humanitarne akcije za dobrobit Hrvatske. Djela mu se nalaze u privatnim zbirkama i galerijama diljem Hrvatske i svijeta. Imao je do sada 250 izložbi (43 samostalne i 209 skupnih u zemlji i inozemstvu). Uvršten u Likovnu enciklopediju Hrvatske i Hrvatski leksikon, a nagradio ga je i Papa Ivan Pavao II.

Više o ovom zanimljivom kiparu i o njegovoj ljubavi prema Viškovu, saznajte u emisiji "Klasa optimist":

Klasa optimist: Mato Tijardović, pripremila Iva Črnjar Ivančan

Komentari