Tijesnom većinom prihvaćen proračun Grada Rijeke

Tijesnom većinom prihvaćen proračun Grada Rijeke

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Prijedlog proračuna Grada Rijeke za 2015. i njegovu projekciju za 2016. i 2017. godinu, prihvatila je većina vijećnika gradskog vijeća. Glasovima 18 naprama 16 glasova oporbe predvođene HDZ-om, izglasani proračun vjerojatno će doživjeti rebalans u travnju ili svibnju slijedeće godine, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Najviše primjedaba Proračun je dobio na račun financijskog odnosa prema riječkim ustanovama kulture.

Na aktualnom satu vijećnici su pitali gradonačelnika zašto je putovao u Južnoafričku Republiku, zašto Rijeka nije dostojanstveno obilježila 100. godišnjicu Zajčeve smrti, te što je s vozačima Autotroleja koji imaju krivotvorene dokumente. Otputovao sam jer je Rijeka članica Međunarodnih lučkih gradova, u Rijeci postoje ''Zajčevi dani'' i bila su tri programa o Zajcu, a deset vozača dobit će izvanredni otkaz, odgovorio je Vojko Obersnel.

Proračun Grada Rijeke za iduću godinu manji je za 2,1 posto, dok se prirez povećava s 12 na 15 posto. Oporba, na čelu s predstavnicima u klubu HDZ-a i HSP-a Ante Starčević, zajedno s Laburistima te Akcijom mladih, najviše primjedaba uputila je na račun financijskog odnosa prema riječkim ustanovama kulture.

HDZ-ov gradski vijećnik Hrvoje Burić istaknuo je da neće biti novih knjiga u Gradskoj knjižnici za koju, kao ni za Lutkarsko kazalište nije predviđena niti jedna kuna.

Obersnel je najavio smanjenje plaća: svoje za 14 posto, pročelničke za 13, dok će plaće djelatnika gradske uprave u prosjeku biti smanjene za 5 posto.

Dobivši riječ, nakon što je od oporbenih stranaka u više navrata bio prozivan da predlaže katastrofičan proračun od 798 milijuna kuna, gradonačelnik Vojko Obersnel je podsjetio: ''Poslužimo li se osnovnim matematičkim operacijama, odbijemo li od 798 milijuna kuna 90 milijuna, doći ćemo na tih 700 milijuna kuna koji jesu nekakvi prihodi proračuna, kad govorimo o prihodima iz poreznog dijela. A eto, pobrinuli smo se da nađemo i još tih 90 milijuna kuna našom aktivnošću te sudjelovanjem na svim natječajima gdje je bilo moguće doći do dodatnog prihoda.'' Javlja Damir Pijaca: 

Komentari