Tisuću osoba u Hrvatskoj zaraženo HIV-om

Tisuću osoba u Hrvatskoj zaraženo HIV-om

Foto: Pixsell

U Hrvatskoj je virusom HIV-a zaraženo gotovo tisuću osoba, od kojih je oko 250 oboljelih od AIDS-a, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo na današnji Svjetski dan borbe protiv AIDS-a.

U svijetu živi 35 milijuna ljudi zaraženih HIV-om, a od toga 3,2 milijuna djece i adolescenata. Lani se HIV-om zarazilo više od 2 milijuna ljudi, a 1,5 milijun je umrlo od AIDS-a.

U Rijeci danas Nastavni zavod za javno zdravstvo i riječka udruga Hepatos organiziraju tribinu za srednjoškolce Pričajmo o AIDS-u o rizicima neodgovornoga seksualnog ponašanja i važnosti testiranja na HIV. Tribina počinje u 13 sati u Gradskoj vijećnici na riječkom Korzu, a od 15 do 19 sati u ZTC-u će se dijeliti edukativne brošure i kondomi.

Još uvijek nema lijeka za potpuno izliječenje, pa je izuzetno važna prevencija i rano otkrivanje bolesti. Od trenutka zaraze virusom HIV-a do obolijevanja od AIDS-a u prosjeku prođe deset godina.

Godišnje se u Hrvatskoj zabilježi osamdesetak novih slučajeva zaraze, što nas i dalje svrstava među zemlje s niskom učestalošću HIV infekcije. Novi slučajevi gotovo su isključivo povezani s izmjenom velikog broja spolnih partnera, nezaštićenim spolnim odnosima s nepoznatim osobama te korištenjem nesterilnog pribora za intravensko ubrizgavanje droga, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Muškarci se češće zaraze i čine 86 posto HIV-pozitivnih. AIDS je kratica za Sindrom stečene imunodeficijencije (Acquired Immunodeficiency Syndrome) uzrokovan virusom HIV-a, obilježen snažnim slabljenjem imuniteta i pojavom raznih bolesti. 

Od 1985. godine, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze HIV-om u Hrvatskoj do danas, HIV infekcija utvrđena je kod 1194 osobe, od kojih je 438 oboljelo, a 178 umrlo od AIDS-a. Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježava se svakog 1. prosinca od 1988. godine.

Komentari