Tko su novi članovi obitelji izvrsnih učitelja i profesora iz PGŽ?

Tko su novi članovi obitelji izvrsnih učitelja i profesora iz PGŽ? Tko su novi članovi obitelji izvrsnih učitelja i profesora iz PGŽ?
Vlainić na dodjeli nagrade (Foto: Marko Lukunić / Pixsell) Vlainić na dodjeli nagrade (Foto: Marko Lukunić / Pixsell)

Jurdana na dodjeli nagrade Ivan Filipović (Foto: Marko Lukunić / Pixsell)

Najveće državno priznanje za prosvjetare je Nagrada Ivan Filipović, a za prošlu godinu dobilo ju je 15 prosvjetnih djelatnika. Među njima i Milica Vlainić i Vjekoslava Jurdana iz Primorsko-goranske županije.

"Nagrada Ivan Filipović" nosi ime učitelja (1823.-1895.), školskog nadzornika, plodnog pisca, urednik časopisa, osnivača Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora i Saveza hrvatskih učiteljskih društava. Zbog učiteljskog rada, zalaganja za učiteljevu samostalnost i slobodu te slobodu narodne škole, kolege su ga nazvali ocem učitelja. Njegova je misao "Da se deset puta rodim, deset puta bio bih učiteljem".

Godišnju nagradu u području osnovnoškolskog obrazovanja dobila je Milica Vlainić iz osnovne škole Petar Zrinski iz Čabra, između ostalog zbog postignuća njezinih učenika na natjecanjima iz područja biologije i kemije. Vlainić svoje umirovljeničke dane provodi izvan Gorskog kotara.

Dr. Vjekoslava Jurdana iz Lovrana, predaje na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Juraj Dobrila u Puli, a nagradu je dobila za znanstveno proučavanje zavičajne književnosti. Poslušajte razgovor o njezinom radu i Maloj zavičajnoj čitanci "Igra", s primjerima iz čakavske poezije Drage Gervaisa:

Komentari