Torjanac: Nezavisna kazališta trebaju publiku malih gradova i mjesta

Torjanac: Nezavisna kazališta trebaju publiku malih gradova i mjesta

Detalj iz predstave Velika zvjerka: Marko Torjanac, Slavko Juraga, Luka Dragić (Foto: Planet art, Zagreb)

Interes za kazalištem u manjim naseljima velik je poticaj nezavisnim kazališima koja 90 posto svojih projekata financiraju sama. To je tijekom ovotjednog delničkog gostovanja potvrdio osnivač i ravnatelj Planet arta iz Zagreba, cijenjeni hrvatski glumac Marko Torjanac.

Sedmogodišnjim djelovanjem su Udruga Kotar teatar i njezin voditelj Matija Kezele pridonijeli tome da se u Delnicama iskazuje sve veći interes za scenskom umjetnošću. 

Delnice su danas jedan od manjih hrvatskih gradova koji ima zainteresiranu kazališnu publiku, a Planet art iz Zagreba je projekt kojem upravo takvo ozračje treba.

Naime, riječ je o nezavisnom kazalištu koje se u malom postotku financijski oslanja na subvencije kulturnih ustanova, a repertoarno preferira dramske tekstove koji se bave pitanjem slobode pojedinca u odnosu na uhodane društvene koncepte.

Zbog toga su sredine koje jamče dobru popunjenost dvorana privlačna mjesta za gostovanja kazališta poput Planet arta, kaže Marko Torjanac.

Vremena nisu sklona nezavisnim kazališnim projektima koji promiču zahtjevnije predstave. Ušli smo u doba, tvrdi Torjanac, banalizacije sadržaja kada ljudi, zbog niza svakodnevnih problema, traže zabavu i trivijalne dramske sižeje, pa su zahtjevniji teatarski sadržaji publici sve manje zanimljivi.

O tome govori i podatak da se broj manjih gradova u Hrvatskoj koji ugošćuju takve projekte, tijekom posljednjih desetak godina, smanjio za pola. To nije nimalo dobar trend, potvrđuje Torjanac te navodi primjer Italije gdje postoji uhodana praksa da se najuspješnije predstave iz većih gradova dovode u manja mjesta, pa se događa da ljudi izvan urbanih centara imaju bolju kazališnu ponudu.

Nastavi li se u nas postojeće stanje, kako predviđa osnivač Planet arta, to neće biti nimalo dobro za nezavisna kazališta, jer priprema svakog projekta ima svoju cijenu, a ako predstava nema određen broj izvedbi postaje upitna njezina isplativost.

Zato je, zaključuje Marko Torjanac, potrebno mijenjati kulturnu politiku na razini cijele zemlje, jer se funkcioniranje nezavisnih kazališta može planirati samo od sezone do sezone. Poslušajte razgovor:

Torjanac: Nezavisna kazališta trebaju publiku malih gradova i mjesta, pripremio Nenad Lučić

Komentari