Torpedo pronađen ispred Opatije dopremljen na izložbu torpeda

Torpedo pronađen ispred Opatije dopremljen na izložbu torpeda Torpedo pronađen ispred Opatije dopremljen na izložbu torpeda
Foto: Muzej grada Rijeke Foto: Muzej grada Rijeke

Foto: Muzej grada Rijeke

Torpedo pronađen u opatijskom akvatoriju 21. listopada dopremljen je u Muzej grada Rijeke kako bi postao dio izložbe "Riječki torpedo – prvi na svijetu". Sve se dogodilo nakon dojave građanina koji je u moru primijetio predmet sličan torpedu i o pronalasku obavijestio policiju.

Na mjesto otkrića poslano je plovilo Postaje pomorske i aerodromske policije Rijeka, na kojemu je stigao i ronioc, djelatnik Specijalne jedinice policije Rijeka.

Nakon izvlačenja predmeta, zaključeno je kako je riječ o dijelovima torpeda kalibra 533 iz 1940. godina i to bez bojeve glave, što znači kako ne postoji mogućnost aktiviranja. Točnije, na površnu su izvučeni zračni spremnik projektila, sprava za ravnanje smjera kretanja projektila te posude za petrolej koji se u torpedu koristio kao pokretačko gorivo.

Motor projektila nije pronađen. "Na tomu priča o otkriću ne mora stati, pri čemu mislimo na vjerojatnost da se motor ipak nalazi negdje u blizini, što upućuje na mogućnost njegova naknadnog pronalaska. Pa i da se to ne dogodi, dobro je znati kako Muzej grada Rijeke već ima u svojoj zbirci motor torpeda kalibra 533, pronađen u moru ispred riječkih Pećina, što će pomoći kompletiranju torpeda pronađenog u opatijskom moru", kažu iz Muzeja grada Rijeke. 

Komentari