Tradicionalna hrvatsko-slovenska akcija čišćenja riječnih obala i korita

Tradicionalna hrvatsko-slovenska akcija čišćenja riječnih obala i korita Tradicionalna hrvatsko-slovenska akcija čišćenja riječnih obala i korita
Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Turistička sezona uz gornji tok rijeke Kupe u Gorskom kotaru može početi. Njezin je početak na hrvatsko-slovenskoj granici i ove godine, po 14. put obilježen međunarodnom ekološkom akcijom čišćenja riječnih obala i korita.

Dio je sudionika započeo uređivati i neke nove sadržaje turističke infrastrukture. 

Ekološki entuzijazam u jednoj od najsačuvanijih prirodnih oaza Gorskog kotara i dalje ne opada, tvrdi organizator akcije čišćenja i predsjednik Udruge Kupa Davorin Klobučar te o procjenom odazivu sudionika kaže: "Ima između 250 i 300 ljudi, mladih ekologa iz osnovnih i srednjih škola i s fakulteta. Ovdje su vatrogasci i ronioci, pristigli iz raznih županija, te sudionici iz Slovenije. Akcija je vrlo opsežna, zahvaća prostor vodotoka Kupe u dužini od tridesetak kilometara, no mi smo dobro organizirani. Ono što je najvažnije iz godine u godinu ima sve manje smeća, a za to su najzaslužniji mladi ekolozi."   

Mladi ekolozi Gimnazije Vladimira Nazora iz Zadra na akciju dolaze već osmu godinu, unatoč višesatnom putovanju. 

"Morali smo ustati jutros oko 5 sati i već sat vremena kasnije krenuti na put. Ovdje vlada jedan pozitivan ekološki duh, a upravo u tome i jest smisao ove akcije - potaknuti djecu da misle o budućnosti prirode", objašnjava nastavnica Sanja Fabac.

Vatrogasci iz Delnica uz Kupu su danas počeli uređivati novu šetnicu. 

"Treba raščistiti šikaru i ukloniti popadalo granje. Glavni su nam alati motorne pile i sjekirice, a za svaki slučaj smo ovdje s kamionom, bude li potrebno izvlačiti veće izvale stabala. Spremni smo na sve", rekao nam je Krešimir Košmrlj.

Spremni su za akciju danas bili i ronioci, iako je temperatura vode u Kupi bila tek 8 stupnjeva celzijevih.

Poslušajte:    

Akcija čišćenja riječnih obala i korita, pripremio Nenad Lučić

Komentari