Traktor Torpedo postao dio Tehničke zbirke Muzeja grada Rijeke

Traktor Torpedo postao dio Tehničke zbirke Muzeja grada Rijeke Traktor Torpedo postao dio Tehničke zbirke Muzeja grada Rijeke
Foto: Muzej grada Rijeke Foto: Muzej grada Rijeke
Foto: Muzej grada Rijeke Foto: Muzej grada Rijeke

Foto: Muzej grada Rijeke

Traktor, proizveden 1988. godine u riječkoj tvornici Torpedo postao je, kao primjerak riječke industrijske baštine, dio Tehničke zbirke Muzeja grada Rijeke, izvijestili su iz muzeja u petak. Traktor je model TD 6006 S, a u muzej je stigao u voznom stanju.

Kako je izvijestio Muzej grada Rijeke, traktor je uglavnom korišten na riječkom području.  

Otkupljen je od privatnih vlasnika, a kako za njega, za sad, nema prikladnog prostora za smještaj i izlaganje u okviru mogućnosti tog riječkog muzeja, smješten je u staro željezničko skladište na Žabici, uz stalnu izložbu Muzeja grada Rijeke o povijesti torpeda.

Tvornica Torpedo nastala je 1853. godine, a upravljanje ubrzo preuzima britanski inženjer Robert Whitehead. On je 60-ih godina 19. stoljeća izumio i razvio proizvodnju torpeda koji se u toj tvornici proizvodi u različitim državama i društvenim sustavima sve do 60-ih godina 20. stoljeća. 

U tvornici Torpedo se 1975. godine, u suradnji s njemačkom tvrtkom Deutz, pokreće proizvodnja dizel motora hlađenih vodom, preko koje se proizvodi izvoze u mnoge zemlje svijeta.

Od 1985. godine Torpedo ulaže u razvoj traktora. Početkom 90-ih godina 20. stoljeća javljaju se financijski problemi, slijedi stečajni postupak, a nakon kraćeg razdoblja proizvodnje vojnih vozila za Hrvatsku vojsku tijekom Domovinskog rata i potpuno gašenje proizvodnje.

Traktor još treba restauritati prije izlaganja za publiku, rekao je Velid Đekić iz Muzeja grada Rijeke:

Traktor proizveden u Torpedu u MGR-u, pripremio Dražen Zima

Komentari