Treba li vlasnicima obiteljskog smještaja energetski certifikat?

Treba li vlasnicima obiteljskog smještaja energetski certifikat?

Vlasnici obiteljskog smještaja na forumu u Poreču (Foto: HGK Odnosi s javnošću)

Trebaju li pružatelji usluga u turizmu nabaviti energetske certifikate za apartmane, kuće za odmor, seoska domaćinstva i kampove u kojima borave turisti? To je pitanje izazvalo polemiku na drugom nacionalnom forumu obiteljskog smještaja održanom u Poreču.

Drugi nacionalni forum obiteljskog smještaja ispunio je očekivanja: sudjelovalo je više od tisuću ljudi iz svih krajeva Hrvatske koji žele postati lider u regiji za ovu vrstu turizma. Zadovoljni su jer ih je struka prepoznala kao najaktivniju grupaciju mikropoduzetnika, generator poslova i zapošljavanja mladih ljudi. Ipak, nedostaje im fleksibilna zakonska regulativa!

O europskim direktivama i obvezi uvođenja energetskog certifikata u objekte govorila je načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u Ministarstvu graditeljstva Nada Marđetko Škoro. Rekla je da u hrvatskom Zakonu o gradnji postoji članak koji se odnosi na obavezu uvođenju energetskog certifikata u zgrade površine veće od 50 četvornih metara, pa se to odnosi i na iznajmljivače. Naime, prema Zakonu o gradnji, svi oni koji se bave iznajmljivanjem stanova ili apartmana koji se nalaze u zgradi površine veće od 50 četvornih metara ili iznajmljuju cijelu zgradu takve površine, od 1. siječnja 2016. godine moraju izraditi energetski certifikat i predočiti ga gostima.

Uslijedila je polemika tijekom koje je predsjednik Zajednice obiteljskog turizma pri HGK Nedo Pinezić istaknuvši da u članku 24. Zakona o gradnji nema osnove za nametanje obaveze posjedovanja energetskog certifikata jer se pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu ne može se regulirati, odobravati, poništavati ili tumačiti samo Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti.

Pružatelji usluga u domaćinstvima i obiteljskom turizmu nisu iznajmljivači, iako se to kolokvijalno tako govori: „Oni ne iznajmljuju svoj stambeni prostor i za tu uslugu plaćaju porez od 12 posto. S obzirom na to da gosti u našim objektima ne plaćaju sami režije za svoj boravak kao što to plaćaju najmoprimci u iznajmljenim stanovima, već to za njih čine domaćini, smatramo da ne trebamo gostima pokazivati energetski certifikat za zgradu ili stan u kojoj kratkotrajno borave,“ istaknuo je Pinezić. Kada im se omoguće povoljni krediti preko Hrvatske banke za obnovu i razvitak te poslovnih banaka, ulagat će i u izradu energetskog certifikata, zakljuio je.

Pružatelji usluga u obiteljskom turizmu upoznali su se i s novinama u novom Zakonu u ugostiteljskoj djelatnosti koji, među ostalim, omogućava lakši prelazak iznajmljivača u ugostitelje te smanjuju novčane kazne za lakše i teže prekršaje u poslovanju. U izradi je izmjena i dopuna Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju usluge u domaćinstvu, doznali su i upoznali se s projektima Hrvatske turističke zajednice e-visitor, novim komunikacijskim konceptom Hrvatska puna života te PPS projektom kojim se nastoji produljiti turistička sezona, a u koji je trenutno uključeno 40 destinacija.

Pinezić se iz Poreča javio i u program Radio Rijeke, poslušajte: 

Komentari