Trećemajci premijeru: Donesite odluku!

Trećemajci premijeru: Donesite odluku! Trećemajci premijeru: Donesite odluku!
Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Radnici 3. maja ogorčeni su odgađanjem odluke o brodogradnji. Članovi Sindikalnog odbora 3. maja premijeru su poručili da preuzme odgovornost i donese odluku odmah, bez odgađanja. Radnici Uljanika su u štrajku, zavarivanjem vrata blokirali su dva službena ulaza u brodogradilište.

U Puli: "Ovo je simbolično 'stavljanje ključa u bravu" koje radnici svakako žele izbjeći. Zavarena su dva od tri ulaza u Uljanik, a na svakom će ulazu biti po dva člana Štrajkaškog odbora. Dakle, od danas smo u štrajku jer nismo dobili pozitivne informacije ni od Vlade ni od Uprave Uljanika", poručio je predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris CerovacPonovio je kako od Vlade traže da prihvati plan restrukturiranja ili da odobri kredit za isplatu plaće radnicima, koji su već sedam mjeseci bez plaće. "Želimo danas hitan odgovor, ne želimo da se brodovi odvlače iz Pule, želimo ih dovršiti ovdje. Mi smo ih počeli, mi ćemo ih dovršiti", rekao je Cerovac.

Nakon još jedne odluke o odgodi odluke, radnici 3. maja osjećaju se još jadnije. "Ako premijer Plenković, ministri i koalicijski partneri imaju odgovornost prema ostatku Hrvatske, gdje su tu radnici 3. maja? Gdje su tu radnici Uljanika? Sedam mjeseci čekamo da netko riješi pitanje 3. maja, a u ovu smo situaciju dovedeni nečinjenjem te iste države", rekao je predsjednik Sindikalnog odbora za spas 3. maja Juraj Šoljić.

"Zar moramo svi otići iz Hrvatske. Ovo je naša zemlja", zaključuje Šoljić.

Podsjetimo, radnici 3. maja su više od tri mjeseca bez plaća, a račun tvrtke je i dalje blokiran. Ponovljeno ročište o stečaju za 3. maj sazvano je na Trgovačkom sudu u Rijeci za četvrtak, 28. ožujka.

Član Sindikalnog odbora Veljko Todorović pita i zašto državnom odvjetništvu treba toliko vremena da pregleda poslovne knjige Uljanika. "Mi tražimo samo lim da možemo graditi brodove. Donesite odluku za brodogradnju", poručio je Todorović vladi.

Da su tom brzinom donosili odluke o svom voznom parku, svi bi se vozili u prastarim autima, sarkastično je komentirao Slađan Pejić, a Predrag Knežević dodaje kako očaj među radnicima raste.

"Grozno je svaki dan dolaziti u 3. maj, biti tu do 15 sati, a ne raditi ništa. Nitko ne može vjerovati u što smo uvučeni. Uljanikovci upozoravaju kako nisu restrukturirani i imaju pravo, ali mi se nismo restrukturirali jer je naš novac tamo otišao. Sustavno su nas uništavali, planski i sada smo na prosjačkom štapu, radi Uprave Uljanika. A zna se što je Vlada trebala raditi - da je trebala kontrolirati. Pa preuzmite odgovornost", poručio je Knežević.

Poslušajte izjave sa današnje konferencije za novinare:

Govore Juraj Šoljić, Veljko Todorović, Slađan Pejić i Predrag Knežević, pripremila Neva Funčić

Komentari