Trećemajcima stigla plaća; Plenković: "Imamo povjerenja u Kučana!"

Trećemajcima stigla plaća; Plenković: "Imamo povjerenja u Kučana!"

Juraj Šoljić (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

I to se konačno dogodilo: nakon punih devet mjeseci Trećemajcima su počele stizati plaće! Isplata zaostalih plaća radnicima Brodogradilišta 3. maj počela je jutros, nakon što je uplaćeno 43 milijuna kuna iz prve tranše kredita HBOR-a, od ukupno 150 milijuna kuna za nastavak proizvodnje.

Najprije je isplaćena plaća za lanjski prosinac, rekao je predsjednik Sindikalnog odbora i Nadzornog odbora 3. maja Juraj Šoljić. U sljedećih šest do osam dana iz prve tranše kredita bit će isplaćene plaće do srpnja, a nakon toga će iz druge tranše kredita biti isplaćene plaće za kolovoz te 15 posto tražbina vjerovnika, dobavljača i kooperanata 3. maja. Ostatak tražbina vjerovnika bit će isplaćen s odgodom od dvije godine.

Šoljić kaže kako u 3. maju iščekuju i odluku Vlade u vezi s osnaživanjem ugovora za dovršetak samoiskrcavajućeg broda za rasuti teret (novogradnja 733) i izdavanjem jamstva za taj brod. "Važno nam je da taj kredit ostvarimo što prije, da se što prije nabavi materijal i počnu radovi", rekao je.

Vlada je u kolovozu dala uvjetno državno jamstvo za kreditno zaduženje 3. maju kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) ili poslovnih banaka, do 150 milijuna kuna, kako bi se pokrenula proizvodnja i završile započete novogradnje te umanjili gubici za državni proračun.

Uvjeti za to bili su da 3. maj regulira odnose s vjerovnicima tako da za dio tražbina postigne sporazum o odgodi dospijeća tražbina do 1. rujna 2021. godine, da s HBOR-om ili drugom poslovnom bankom postigne sporazum o kreditnom zaduženju po tržišnim uvjetima te da s društvom Hrvatska brodogradnja-Jadranbrod sklopi odgovarajući ugovor o pružanju usluga nadzora dovršetka započetih novogradnji i isplate sredstava.

Uvjeti su ispunjeni, pa je 3. maju odobren HBOR-ov kredit od 150 milijuna kuna, iz kojega će se isplatiti sve zaostale plaće, 15 posto tražbina vjerovnika i osigurati materijal potreban za nastavak proizvodnje.

Poslušajte što su nam o isplati plaća rekli Juraj Šoljić, predstavnik radnika u Nadzornom odboru 3. maja, a premijer Plenković otkriva što je bilo presudno za Vladinu podršku 3. maju:

Šoljić o plaćama, pripremila Neva Funčić

Plenković: Imamo povjerenja u g. Kučana, pripremila Iva Pavletić Crnić

Komentari