"Tri plakata izvan grada" - sjajna crna komedija s fantastičnim glumcima

"Tri plakata izvan grada" - sjajna crna komedija s fantastičnim glumcima

Ovaj tipičan izvanurbani američki film, koji me atmosferom jako podsjeća na prošlogodišnji nominirani film "Hell or High Water" koji je, nažalost, prošao nezapamćeno na dodjeli Oscara, donosi originalnu priču koja se događa u malom mjestu Ebbing, gdje se apsolutno svi znaju.

Film počinje tako da sredovječna Mildred plati oglašavanje na tri jumbo-plakata, kako bi svim prolaznicima (kojih je btw jako malo) dala do znanja da je policija kriva što ne radi svoj posao, nakon što nisu pronašli krivca za silovanje i smrt njene kćeri. 

Tri plakata izvan grada (2017.) Three Billboards Outside Ebbing, Missouri // Redatelj i scenarist: Martin McDonagh // Uloge: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell.

Kad čuješ ovako kratak sadržaj, zaključak bi bio da je riječ o teškoj drami ili melodrami, ali ne - film je crna komedija koja prije svega donosi plejadu fantastičnih glumaca u zabavnom i originalnom scenariju, pa u tom smjeru idu i nominacije, ali po meni i Oscari - dakle scenarij, potom glavna glumica Frances McDormand i dva sporedna glumca Sam Rockwell i Woody Harrelson.

Zašto scenarij? Ne toliko zbog priče, iako ni ona nije za podcjenjivanje, nego zbog sjajno napisanih dijaloga između apsolutno svih protagonista, ne samo glavnih. Dominira scena u kojoj Mildred razgovara s mjesnim svećenikom, i da je samo tu scenu Frances odglumila odlično, zaslužila je Oscara, a kamo li kad kažemo da ona jednostavno nosi cijeli film u kojem  svojim interpretacijama fantastično doprinose svi drugi glumci, pa čak i oni epizodni.

Gotovo sam sigurna da će Oscara dobiti i Sam Rockwell za ulogu mjesnoga red neck policajca. Redatelj i scenarist, inače Britanac, Martin McDonagh, relativno nepoznat široj publici, ali zapamćen po scenariju za film "In Bruges", mogao bi se okititi Oscarom za originalni scenarij, iako je ta kategorija poprilično jaka u nominacijama. No, za gledanje filma "Tri plakata izvan grada" i ne trebamo biti opterećeni nagradama. Jednostavno sjednemo u kinodvoranu i nešto manje od dva sata uživamo u toj crnoj komediji.

Komentari