Tri tjedna kestena: 46. lovranska Marunada

Tri tjedna kestena: 46. lovranska Marunada

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Na tradicionalnoj lovranskoj Marunadi koja se tijekom tri vikenda održava u Lovranu, zatim u Lignju i Dobreću, posjetitelji će moći kupiti i kušati lovranski kesten - marun, razna jela i delicije spravljene na osnovi maruna, ali i novo pivo od maruna nazvano "Lovranski Mustaćon".

Ovogodišnja, 46. Marunada svečano je biti otvorena u petak, 11. listopada u Lovranu, uz svečani mimohod. Detalje programa manifestacije provjerite OVDJE.

Lovranski marun je sorta pitomog kestena većeg ploda, koji raste na obroncima Učke.

Riječ je o tradicionalnoj lovranskoj manifestaciji, koja, kako ističu iz Turističke zajednice Lovrana, sve više postaje turistički proizvod cijele opatijske rivijere, nudi brojne zanimljivosti za sve generacije te puni i do 80 posto lokalnih turističkih kapaciteta tijekom listopada.

U sklopu Marunade udruga Interval, nositelj inicijative susjedstva Lovran, programskog pravca 27 susjedstava Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, organizira događaj "Pogledaj me - ja te gledam". U Gradskoj kuli u Lovranu u petak, subotu i nedjelju 11., 12. i 13. listopada od 17 do 21 sat bit će Dnevni boravak susjedstva Lovran, a kula će biti dostupna za razgledavanje. Tim susjedstva Lovran pripremio je igru Špigulevanje z maruni u kojoj će posjetitelji uz usklik "Marunella ko fol, prdac i pol, aš je fažol!!!" doznati tajne recepte kolača od fažola. (T.S.)

Na Marunadi se nude proizvodi spravljeni od maruna i jela spravljena od njih. U kavanama i slastičarnicama spravljaju se kolači, slastice i torte, a u konobama i restoranima mogu se kušati originalna domaća jela i jela na osnovi maruna. 

Mustaćon, po kojemu je pivo dobilo ime, je drveni reljef tamnoputog brkatog i bradatog muškarca s turbanom na glavi u luneti portala patricijske kuće na glavnom trgu lovranske starogradske jezgre. Portal je izgrađen 1722. godine.

Posebnost ovogodišnje Marunade je novo tamno pivo na osnovi lovranskih maruna "Lovranski Mustaćon", koji će se u lovranskim ugostiteljskim objektima prodavati za vrijeme Marunade. 

Ideja za kreiranje piva nastala je na prošloj Marunadi, a na proizvodu se radilo deset mjeseci u radionici jedne riječke craft pivovare. "Lovranski Mustaćon" će ove sezone biti proizveden u 3.000 boca s tri različite etikete, na kojima su prigodni simboli Lovrana.

U programu Marunade najavljeni su brojni koncerti, susret oldtimera, malonogometni i boćarski turnir, sajam autohtonih proizvoda, nordijska šetnja stazama maruna, degustacije, izložba gljiva, etno izložba, treking utrka i planinarski pohod te biciklijada.

Komentari