Trideset tisuća voćnih sadnica za Gorane

Trideset tisuća voćnih sadnica za Gorane

Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL

Dva milijuna kuna je iznos koji su vijećnici Primorsko-goranske županije na današnjoj skupštini namijenili za ublažavanje posljedica elementarne nepogode u Gorskom kotaru. Prihvatili su i izvješće o realizaciji Centra Platak, a nakon dvosatne rasprave i izvješće o Zoni za gospodarenje otpadom Marišćina.

Unatoč protivljenju županijske oporbe, projekt Marišćina ide dalje! Nakon dvosatne rasprave u kojoj je oporba isticala da je tehnologija zastarjela, a projekt ekološki i ekonomski neisplativ, većinom glasova: 21 za i 15 protiv, skupština je prihvatila izvješće o izgradnji Zone za gospodarenje otpadom. U Zonu je do sada uloženo 50 milijuna eura, od toga 23,7 milijuna bespovratnih sredstava EU. Ministarstvo zaštite okoliša podržava ugradnju iste tehnologije MBO postrojenja u još 15 centara u Hrvatskoj. Prvi centar u Hrvatskoj, onaj na Marišćini proradit će krajem ove godine, a gradnja ide po planu, tvrdi direktor Ekoplusa Dušan Šćulac

Županija skromnim iznosom od dva milijuna kuna može samo ublažiti katastrofalne posljedice ledene kiše u Gorskom kotaru, no dio za obnovu čak 78 637 vrsta uništenih voćki treba izdvojiti odmah, rekao je župan Zlatko Komadina. Odmah, dok je još vrijeme sadnje, bit će izdvojeno 612 tisuća kuna za 30 tisuća voćnih sadnica, a ostatak novaca bit će isplaćen do kraja godine, najavio je župan.

Prihvaćena je i odluka o ulaganju šest milijuna 123 tisuće kuna iz ovogodišnjeg proračuna u infrastrukturu Platka. U sportsko-turistički centar na 1111 metara nadmorske visine, županija je u ovoj i prošloj godini uložila 15 milijuna kuna, uz još osam i pol milijuna što su ih investirale Hrvatske ceste i Hrvatske vode. Uz sportske terene, u planu je 20 kilometara skijaških i biciklističkih staza, te 1700 novih ležajeva. Pripremljeni su projekti i infrastruktura, a čekamo natječaje EU fondova za regionalni razvoj iz kojih bismo to mogli financirati, rekao je pročelnik za razvoj Ljudevit Krpan i dodao: Kada riješimo novac za infrastrukturu otvorit ćemo vrata svim potencijalnim investitorima u komercijalne turističke sadržaje, ne samo na Platku nego i cijelom Gorskom kotaru.

Sportski centar Platak trebao bi živjeti cijele godine i donijeti nova radna mjesta. Javlja Neva Funčić:

Komentari