Troje crnogorskih književnika u posjetu Rijeci

Troje crnogorskih književnika u posjetu Rijeci

Foto: Ex Libris

Kao nastavak suradnje između crnogorskih i hrvatskih pisaca u riječkom antikvarijatu i knjižari Ex Libris u organizaciji Saveza Crnogaraca gostovali su crnogorski književnici Dragana Tripković, Milorad Popović i Andrej Nikolaidis.

Gostovanje crnogorskih pisaca pomaže boljem poznavanju te književnosti, a kako su u lipnju 2015. u Crnoj Gori gostovali riječki autori Kristina Posilović i Zoran Žmirić, tako su i crnogorski čitatelji mogli proširiti svoje poznavanje hrvatske književnosti.

Radi se o višestruko nagrađivanim autorima triju generacija i triju književnih poetika iza kojih su brojna priznanja u Crnoj Gori i inozemstvu te ih se stoga i smatra trenutno jednima od najvažnijih autora koji pišu na crnogorskom jeziku. Razgovor s autorima vodio je riječki književnik Milan Zagorac.

Dragana Tripković završila je studij dramaturgije i piše poeziju koja je prevedena na strane jezike, a ponovno će doći u Rijeku gdje će pratiti Festival malih scena za crnogorske medije. Andrej Nikolaidis rođen je u Sarajevu i u ratnim je godinama izbjegao u Crnu Goru te se nastanio u Ulcinju. Stoga mu je razumljiv i aktualni problem izbjeglica.

"Razumljiv je strah Europe od izbjeglica, ali bi se politika Europe trebala pobrinuti da ljudi ne moraju bježati iz zemlje u kojoj su rođeni", kaže Nikolaidis. Za svoje knjige dobio je brojne nagrade i redovito piše za medije. Svojedobno se zavadio s redateljem Emirom Kusturicom koji ga je i tužio za pretprljene boli.

Milorad Popović bavio se boksom, pa stoga ne čudi da je glavni lik njegova romana Karnera bivši boksač i lokalni razbijač. Iz tiska je upravo izašao njegov opsežni roman Čovjek bez lica o sudbini pet naraštaja na ovim prostorima.

Svo troje crnogorskih književnika u posjetu Rijeci ugostila je Jelena Butković u emisiji Kaf'e:

Crnogorski književnici u Ex Librisu, pripremila Jelena Butković

Komentari