Trsat ususret 730. obljetnici: posjetite svetište virtualno

Trsat ususret 730. obljetnici: posjetite svetište virtualno Trsat ususret 730. obljetnici: posjetite svetište virtualno
S predstavljanja virtualne ture (Foto: TZ grada Rijeke) S predstavljanja virtualne ture (Foto: TZ grada Rijeke)

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Najstarije hrvatsko živuće marijansko svetište, svetište Majke Božje Trsatske, proslavit će u ponedjeljak 10. svibnja, svetkovinu Gospe Trsatske. Obilježavanje počinje trodnevnom duhovnom pripremom. Trsat možete posjetiti i na virtualnoj interaktivnoj turi što je predstavljena u petak.

Na svetkovinu Gospe Trsatske u ponedjeljak 10. svibnja, liturgijska slavlja su u: 7, 8, 9, 10 i 11 sati. Zavjetnu misu Hrvatske provincije sv. Ćirila i Metoda predvodit će franjevački provincijal ministar fra Milan Krišto. Svečano euharistijsko slavlje s procesijom u 18:30 sati predslavit će riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić.

Svetkovina Gospe Trsatske, Kraljice Jadrana i suzaštitnice grada Rijeke, u duhu 730. godišnjice dolaska Nazaretske kućice na trsatski brijeg, bit će skromnija zbog epidemioloških mjera što znači da će izostati uobičajeni program Trsatskih Marijinih dana. 

Trodnevna priprava počet će u petak u 17 sati hodočašćem Primorsko-istarskog područnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda Trsatskim stubama do bazilike u kojoj će se misa slaviti od 18:30 sati. Euharistijska slavlja trodnevne duhovne priprave do nedjelje 9. svibnja služit će trsatski franjevci.

U povodu svetkovine u Trsatskom svetištu predstavljena je Virtualna interaktivna tura - suvremeni prikaz povijesnog, kulturološkog i turističkog značenja svetišta Majke Božje Trsatske. Projekt je rezultat suradnje čuvara trsatskog svetišta, Turističke zajednice grada Rijeke i tvrtke CogitoLab.

Virtualni vodič Svetišta Majke Božje Trsatske dostupan je OVDJE.

Turistička virtualna šetnja i razgled Svetišta Majke Božje Trsatske sastoji se od 50 panorama s interaktivnim sadržajem na ključnim točkama unutar 360°. 

Na turi su predstavljeni čudotvorna ikona Majke Božje Trsatske, priča o Nazaretskoj kućici koja se na ovom mjestu zadržala tri godine, crkva sa svim njezinim oltarima, kipovima i freskama, zatim prostor ispred crkve na kojem se nalazi kip sv. Pape Ivana Pavla II, kip sv. Majke Terezije koja je također ovdje bila sedamdesetih godina prošlog stoljeća, postaje križnog puta, stube Kapetana Petra Kružića koje su poveznica centra grada Rijeke i svetišta, te pastoralni centar, kip sv. Franje, klaustar crkve i kapelice.

Za ovu prigodu snimljena je i samostanska riznica u kojoj se čuvaju najdragocjeniji darovi, kao što je molitvenik Katarine Frankopan te zavjetni darovi Habsburgovaca.

Poslušajte Ines Boban Štiglić iz Turističke zajednice Grada Rijeke te fra Krunoslava Kocijana, trsatskog gvardijana:

Na Trsat i uživo i virtualno, pripremila Iva Črnjar Ivančan

Komentari