Trst i Rijeka: Dva grada, more mogućnosti

Trst i Rijeka: Dva grada, more mogućnosti

Predstavnici Trsta i Rijeke okupljeni oko dobre suradnje (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

U Rijeci je potpisan sporazum o suradnji sveučilišta Trsta i Rijeke, gradova koji će 2020. godine biti europske prijestolnice znanosti i kulture. Dva grada, more mogućnosti - bit će geslo suradnje dvaju gradova Sjevernog Jadrana, istaknuto je na svečanosti u kampusu Sveučilišta u Rijeci.

Znanost i kultura univerzalni su jezik kojim trebamo promišljati kakvu budućnost Europe želimo, istaknuli su potpisnici sporazuma: predsjednik Međunarodne zaklade za napredak i slobodu znanosti iz Trsta Stefano Fantoni, direktorica Trgovačkog društva Rijeka 2020 Emina Višnić i rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija.

Rijeka će 2020. godine biti Europska prijestolnica kulture, a Trst će iste godine ponijeti titulu Europske prijestolnice znanosti. Dva su grada udaljena 70-ak kilometara, u Italiji i Hrvatskoj, ali su dio istog kulturnog prostora. "Znanost za slobodu, sloboda znanosti" poruka je Trsta kao grada znanosti, a Rijeka je "Luka različitosti". 

Most između Rijeke i Trsta postoji i u zajedničkoj povijesti, ali ga treba obnoviti na temelju suradnje kulture i znanosti, rekao je predsjednik tršćanske zaklade Stefano Fantoni te naglasio kako 2020. neće biti vrhunac nego tek početak dobre suradnje.

Rektorica riječkog sveučilišta Snježana Prijić Samaržija dodala je kako je sporazum okvir za razmjenu informacija i projekata te kako je, u vremenu isključivosti i novih podjela, suradnja na područjima kulture i znanosti dobar primjer Europe kakvu želimo.

"Europa je i nastala kao zajednica mira i ekonomske suradnje, a sada je vrijeme da se taj fokus razvoja i suradnje prebaci na šira društvena pitanja. U tom kontekstu Trst kao Europska prijestolnica znanosti 2020. i Rijeka kao Europska prijestolnica kulture 2020. imaju puno toga za reći", istaknula je Emina Višnić, direktorica društva Rijeka 2020. Poslušajte izjave:

Snježana Prijić Samaržija: suradnja za Europu kakvu želimo, pripremila Neva Funčić

Stefano Fantoni: 2020. je početak dobre suradnje, pripremila Neva Funčić

Emina Višnić: Trst i Rijeka imaju puno toga reći, pripremila Neva Funčić

Komentari