TZ Kvarnera: Iza nas je fantastična godina, nastavljamo ulagati u kvalitetu

TZ Kvarnera: Iza nas je fantastična godina, nastavljamo ulagati u kvalitetu TZ Kvarnera: Iza nas je fantastična godina, nastavljamo ulagati u kvalitetu
(Foto: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka) (Foto: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka)

Irena Peršić Živadinov i Zlatko Komadina (Foto: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka)

Za turizam Kvarnera ovo je bila fantastična godina, istaknula je direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov. Uz niz svjetskih turističkih nagrada, zabilježen je porast noćenja od 1% te 2% više dolazaka, no predsezona i posezona zbog kvalitetne ponude moćno rastu.

U zadnjih devet godina broj noćenja na Kvarneru je narastao za 45%, a najvažnije je da su dolasci u predsezoni i posezoni brojniji za čak 90%, rekla je Irena Peršić Živadinov te dodala da jačaju motivi dolazaka izvan glavne sezone. Naši su aduti zdravstveni turizam, outdoor ponuda, gastronomija, kulturni turizam, pomorska baština, ali i poboljšanje kvalitete smještaja, rekla je Peršić Živadinov. U županijskom programu Kvarner family je podijeljeno 5 milijuna kuna kroz subvencije za 62 kredita, a u obnovljenim kućama sada bilježe 31% više noćenja, odnosno 20 dana više popunjenosti od drugih objekata.

Najveći broj od 18 964 911 noćenja zabilježen je u obiteljskom smještaju gdje objekti s pet zvjezica bilježe 15 posto više noćenja, dok su apartmani s dvije i tri zvjezdice ovog ljeta zabilježili minuse. Hotelski kapaciteti ne rastu, ali je u obiteljskom smještaju broj ležajeva od 2016. godine narastao od 99 tisuća na čak 120 tisuća ležajeva.

Uz uspješan projekt Kvarner Family, tu je i Kvarner gourmet za koji stižu nagrade struke. Kvarnerska kultura predstavlja se i kroz europske projekte Mala barka, Arca Adriatica, Putovima Frankopana, Claustra Plus, ArTVision, te projektima očuvanja maritivne i prirodne baštine.

Predstavili su se na četrdesetak sajmova i još više posebnih prezentacija, a ova je godina bila i žetva nagrada. Rab,Lošinj, Crikvenica, Opatija i Novi Vinodolski su destinacije godine u izboru HTZ-a. Loparska Rajska plaža, lošinjski loger "Nerezinec" i agencija "Katarina line" su među "Top 10" hrvatskog turizma. TZ Kvarnera dobila je nagradu Skal Europe za kulturni turizam, 3. nagradu Skal International te nagradu Lonely Planeta Best in Travel za 2020. godinu. Kvarner je uvršten među 10 najboljih regija koje treba posjetiti u 2020. Tu informaciju ima 3 milijarde korisnika i očekujemo 10 milijuna pregleda video materijala Kvarnera, rekla je Peršić Živadinov.

Župan PGŽ i predsjednik TZ Kvarnera Zlatko Komadina istaknuo je uspješno udruženo oglašavanje, te zahvalio svim turističkim djelatnicima koji su zaslušni za pozitivne trendove.

Od 1. siječnja na Kvarneru će ostati 5% više od iznosa boravišne pristojbe, što znači da će se budžet TZ povećati za 5 milijuna kuna. Taj se iznos odnosi i na nove obaveze, ali je proračun narastao od nekadašnjih 9 milijuna na čak 28 milijuna kuna, rekla je Peršić Živadinov te najavila nastavak promocije Kvarnera u suradnji s turističkim gospodarstvom. Mi predstavljamo, a oni sklapaju ugovore, rekla je Peršić Živadinov.

Fantastična godina za TZ Kvarnera, pripremila Neva Funčić

Komentari