U Čabru otvorena pučka kuhinja "Kruh svetog Ante"

U Čabru otvorena pučka kuhinja "Kruh svetog Ante" U Čabru otvorena pučka kuhinja "Kruh svetog Ante"
Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka
Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka
Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Tijekom ovih zimskih i snijegom obilnih dana u Gorskom kotaru, životne su teškoće posebno naglašene u najrijeđe naseljenim te prometno najudaljenim dijelovima toga područja, poput Grada Čabra. Pri Župi svetoga Antuna Padovanskog u Čabru danas je otvorena pučka kuhinja "Kruh svetog Ante".

Njezino pokretanje su, uz resorno ministarstvo, Primorsko-goransku županiju, Riječku nadbiskupiju i Grad Čabar, naglašeno poduprli i čabarski obrtnici.

Zamisao o pokretanju pučke kuhinje u Čabru potaknuo je mjesni župnik Mato Berišić: "Do ideje o otvaranju Caritasove kuhinje došao sam obilazeći svoje župljane tijekom blagoslova obitelji te vidio u kakvim uvjetima žive. Zapravo, možda su ti uvjeti idealniji od njihove mogućnosti da sami sebi pripreme obrok."

Župnikovu upornost pri pokretanju pučke kuhinje poticao je riječki nadbiskup, monsinjor Ivan Devčić jer kako kaže: "Ovdje, u ovim područjima imamo sve više ljudi, koji ne mogu sami sebi pomoći te ovise od pomoći drugih, a ovdje je posebno lijepo to što se u sve uključila civilna zajednica"

Naime, socijalne službe Grada Čabra brinut će o dopremi obroka korisnicima, ističe gradonačelnik Kristijan Rajšel te pridodaje: "Kuhinja je zamišljena da onima koji su u potrebi od ponedjeljka do petka omogući jedan obrok dnevno, praktički ručak. Dakle, jedan pristojan život."

Razloga za zadovoljstvo na današnjoj svečanosti u novoj pučkoj kuhinji imala je i zamjenica župana PGŽ-a Marina Medarić: "Mi smo ponosni na tu izvaninstitucijsku brigu o ugroženim starijim stanovnicima te onima težega socijalnog statusa, a to se posebno odnosi na ovakve, ruralne sredine. Tako da je ovo najbolji način brige o njima."

U Čabru očekuju da bi nakon početnih dvadesetak, broj korisnika pučke kuhinje uskoro biti udvostručen.

Poslušajte prilog:

Pučka kuhinja Čabar, pripremio Nenad Lučić

Komentari