U EU nema solidarnosti, ali nema ni alternative

U EU nema solidarnosti, ali nema ni alternative

Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

U Europskoj uniji ne treba se oslanjati na solidarnost jer su zadnji ideali o njoj utopljeni kod Lampeduse, jedan je od zaključaka tribine o hrvatskih 100 dana u Uniji.

Dugo čekanje i ispunjavanje silnih zahtjeva stvorili su veliko očekivanje Hrvata od ulaska u Europsku uniju, a sada je veliko razočaranje jer se još ništa osobito pozitivno nije dogodilo. Naprotiv, takozvani Lex Perković odmah nas je doveo u sukob s Europom, konstatirali su Nadežda ČačinovičAnkica ČakardićOgnjen ČaldarovićSrećko Horvat i Nino Raspudić na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Sudjelovali su u prvoj Riječkoj tribini Odsjeka za kulturalne studije, naslovljenoj Europska unija i periferija – prvih 100 dana Hrvatske u EU. Raspravu intelektualne petorke, poznate i iz televizijske emisije Peti dan, pratila je brojna publika.

Zaključili su i da prije ulaska u Uniju nije bilo kvalitetne rasprave, pa je i sada informiranost o Uniji slaba. Za ozbiljnu raspravu nema puno vremena jer se Hrvatska mora pozicionirati: Europa je podijeljena na sjever i jug, kreće se u dvije brzine, a jug je predmet kritike, često i pedagoških mjera. Liberalizam jača i nikakav oporavak ne mora značiti boljitak za radnike, ako se čvrsto ne povežu u cijeloj Uniji. Isto bi trebale učiniti i zemlje juga, dakle i Hrvatska, jer tek tako će moći sačuvati i obraniti svoje interese.

Europska unija nema ozbiljne alternative, ali treba stalno raditi na njezinim temeljitim promjenama. Ne treba se oslanjati na solidarnost, toga u Uniji nema, a posljednji ideali o solidarnosti su utopljeni kod Lampeduse, čulo se na Riječkoj tribini.

Evo što su o problemima i podjelama u Europskoj uniji rekli Nino Raspudić i Nadežda Čačinovič:

Komentari